Irlands Shane Long, Italiens Gianluigi Buffon och Belgiens Eden Hazard.
Irlands Shane Long, Italiens Gianluigi Buffon och Belgiens Eden Hazard. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tuff EM-grupp för Sverige: ”Liten fördel mot Irland”

Henriksson: ”Liten fördel för Sverige mot Irland”
6:32 min

Sverige kommer att få slita hårt för att ta sig vidare till åttondelsfinal i EM i Frankrike i sommar. Belgien, Italien och Irland står för motståndet i gruppen.

Klicka här för att höra stora EM-guiden från FotbollsArenan

Sverige fick inte någon drömlottning till EM i sommar. Snarare motsatsen. Man ställs mot Irland, Italien och Belgien. 

– Speciellt sista dragningen var väldigt spännande. Jag hade önskat ett annat lag än Italien om jag ska vara ärlig. Belgien och Italien är favoriter, vi och Irland är utmanare, säger Sveriges förbundskapten Erik Hamrén till Radiosporten.

”Irlandsmatchen gäller otroligt mycket”

Radiosportens expert Richard Henriksson är inte helnöjd med lottningen, men ser hopp om att ta sig vidare som trea.

– Belgien och Italien är bland de tuffaste lagen som fanns i de översta seedningsgrupperna. Irland däremot var ett lag som jag på förhand hade valt från seedningsgrupp fyra, säger Richard Henriksson och fortsätter:

– Tre poäng mot Irland i första matchen gör att Sverige förmodligen blir bland de bästa treorna – och därmed tar sig till åttondelsfinal. Så matchen kommer att gälla otroligt mycket.

Sverige inleder mot Irland den 13 juni klockan 18.00 i Saint-Denis, Paris.

Den 17 juni möter Sverige Italien kl 15.00 i Toulouse.

Den 22 juni ställs Sverige mot Belgien kl 21.00 i Nice.

– Jag tror att Belgien och Italien kommer etta och tvåa. Sen ger jag en liten fördel till Sverige mot Irland. Men allt kommer att avgöras just då, och det är svårt att spekulera i nu. Men hade Sverige ställts mot Irland i morgon så hade jag haft Sverige som favorit.

– Tar Sverige tre poäng står vägen öppen till åttondelsfinal. Men det gäller för Erik Hamrén att fatta beslut om man verkligen ska satsa offensivt och öppna sig, eller om man ska försöka gneta till sig tre poäng.

Italien med anfallsproblem

– Italien har inlett en process med en sorts generationsväxling. Italiens största problem är målskyttet, vem man ska ha längst fram. För fyra år sedan var Mario Balotelli i form och då var Italien ett jättevasst lag. Då hade man dessutom Antonio Cassano Och Antonio Di Natale vid sidan av. Nu har man problem med anfallsuppsättningen och det är nog den oron italienarna själva känner, säger Henriksson.

Belgiens lag bättre än spelet

– Belgien har en fantastiskt fin spelartrupp. Laguppställningen är bättre än laget, om man säger så. De skulle kunna vara ännu bättre. I VM i Brasilien fick man inte igång ett spel som flöt på. Det har varit lite likadant i kvalet. Visst frågetecken för förbundskapten Marc Wilmots, jag tycker att han borde kunna få ut lite mer av det otroligt fina spelarmaterialet, säger Henriksson.

De fyra bästa treorna går vidare till åttondelsfinal, två grupptreor tar sig inte vidare och slås efter gruppspelet ut tillsammans med samtliga gruppfyror.

Fråga

Mer om Fotbolls-EM 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".