Sverige-Ryssland i Channel One Cup. Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige krossade Ryssland

Förbundskapten Pär Mårts: "Är helnöjd att vi får matchen dit vi vill"
4:25 min

Sverige inledde Channel One Cup på allra bästa sätt: Genom att besegra värdnationen Ryssland med hela 4-1.


– Jag är helnöjd att vi fick matchen dit vi ville för Ryssland är ett väldigt svårt lag att slå. Det är en balansgång att ha mycket puck, utan att få några tokiga situationer emot sig och det lyckades vi med idag och den detaljen gör att vi vinner, säger förbundskapten Pär Mårts till Radiosporten.

Sverige fick en mardrömsöppning på den andra perioden. Ryssland skapade bra tryck i powerplay och efter 1.04 låg pucken bakom Viktor Fasth, då målvakten inte hann se Maxim Tjudinovs skott från blålinjen.

Ryssland skapade efter 1-0-målet sedan en hel del oreda för Sverige.

Och det var bara tack vare starkt spel av Viktor Fasth som Tre Kronor klarade av trycket utan att släppa in ytterligare mål.

– Viktor är en strukturerad målvakt och försvaret ger honom de lägen han ska ha, så det var ett bra samspel där, säger Pär Mårts.

När den ryska pressen väl hade lagt sig var det dags för Linus Omarks show.

28-åringen stod för flera fina passningar i spel fem mot tre och var till slut, tillsammans med Patrik Hersley, inblandad i André Petersson kvittering efter 6.57 in i andra perioden.

2.36 senare var det dags igen.

Den gången hittade Omark fram till Jonas Ahnelöv, som med ett halvdant skott från ena tekningscirkeln fick in 2-1-målet bakom målvakten Ilja Sorokin.

Kort därefter var John Norman först på en retur och tryckte in karriärens första landslagsmål och i slutet av tredje perioden satte Oscar Möller 4-1 i tom bur.

I den andra matchen vann Finland med 3-0 mot Tjeckien i Prag. Olli Palola, Markus Nutivaara och Jonas Enlund gjorde målen för "lejonen".


Ryssland-Sverige 1-4 (0-0, 1-3, 0-1)

Andra perioden: 1-0 (1.04) Maxim Tjudinov (Alexander Radulov, Danis Zaripov), 1-1 (6.57) André Pettersson (Patrik Hersley, Linus Omark), 1-2 (9.33) Jonas Ahnelöv (Linus Omark, Daniel Rahimi), 1-3 (13.15) John Norman (Daniel Rahimi, Andreas Johnson).

Tredje perioden: 1-4 (19.36) Oscar Möller (Mattias Sjögren).

Skott: 31-26 (5-7, 10-13, 16-6).

Utv, Ryssland: 6x2, 1x10. Sverige: 5x2, 1x10.

Domare: Dmitrij Sivov, Ryssland, och Sergej Sjeljanin, do.

Publik: 9 500.

Mer om Tre Kronor/ishockey-VM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".