Foto: TT
Foto: TT

Björgen större än Stenmark

Det internationella skidförbundet förändrar sina regler. Nu har även etappsegrar under tourer fullvärdig världscupstatus.

Det innebär att Ingemar Stenmark inte längre är den idrottsman som har flest segrar i de världscup-tävlingar som gått i skidförbundets regi. I stället är Marit Bjørgen segerrikast i världscuphistorien.

Det är norska NRK som avslöjar förbundets regeländring, som ska räknas retroaktivt.

En förändring som får de norska längdstjärnorna att förbättra sina resultat i historieböckerna.

Marit Bjørgen, som är gravid och inte tävlar alls i vinter, fick se sin meritlista förbättras med 27 segrar, från 75 till 102.

Därmed passerade Bjørgen Ingemar Stenmark med bred marginal. Stenmark vann 86 världscuptävlingar.

Dessutom är också alla tiders främste världscupsegrare, skidskytten Ole Einar Bjørndalen, passerad med bred marginal. Bjørndalen står på 95 triumfer

Petter Northug blir också en vinnare i statistiken. Han är nu bokförd för 36 segrar, vilket är sex bättre än Gunde Svan.

Polskan Justyna Kowalczyk har ofta åkt bra i Tour de Ski och hennes etappsegrar genom åren gör nu att hon sammanlagt passerar Bjørn Dæhlie och är näst bäste världscupåkare genom tiderna efter Marit Bjørgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".