20150529 Sepp Blatter, vänster, och  Michel Platini, under Fifakongressen i Zurich. Foto: Walter Bieri/TT
Foto: Walter Bieri/TT

Åtta års avstängning för Blatter och Platini

Radiosportens Richard Henriksson om Fifa-avstängningen
1:28 min

Uefas ordförande Michel Platini och Fifas avgående ordförande Sepp Blatter stängs båda av från all fotboll i åtta år. Det meddelade Fifas etiska kommitté nu på förmiddagen.

Sepp Blatters heta reaktion på domen.

– Det här slutet på både Blatters och Platinis karriärer inom maktsfären i Fifa, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Både Platini och Blatter har varit avstängda sedan tidigare i höstas efter en misstänkt utbetalning från Blatter till Platini. Pengarna ska enligt dom inblandade vara en regelrätt betalning för ett arbete som Platini utförde för Fifa, men ingen av dom har kunnat bevisa att så var fallet.

Michel Platini och Sepp Blatter stängs av åtta år och förutom avstängningarna bötfälls Blatter och Platini. Blatter ska betala motsvarande 430 000 kronor och Platini 690 000 kronor. 

Blatter har sedan tidigare meddelat att han avgår som högsta ledare för internationella fotbollförbundet Fifa. Platini (högsta ledare för europeiska fotbollförbundet Uefa) kandiderade för att ersätta honom men dagens besked sätter definitivt stopp för dom planerna.

Valet av ny Fifa-ordförande sker i februari.

Sepp Blatter överklagar sin avstängning, berättade han på en presskonferens.

Det gäller även Michel Platini som tänker överklaga avstängningen både i sportslig och civil domstol.

I ett uttalande till den franska nyhetsbyrån AFP skriver Platini att han anser att den åttaåriga avstängningen är som "en maskerad" och att Fifa tog beslutet för att "smutsa ned hans namn".

Relaterat

Mer om Fifa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".