20151221 Svstängde Fifapresidenten Sepp Blatter under presskonferensen i Zurich. Foto: Matthias Schrader/TT
Foto: Matthias Schrader/TT

Här är Sepp Blatters svar på domen

Fifas avgående ordförande Sepp Blatter stängs av från all fotboll i åtta år. Men han tänker överklaga.

Det var en stridslysten Sepp Blatter som mötte media efter domen som stänger av honom åtta år från all fotbollsverksamhet.

"Jag känner mig ledsen. Men jag känner mig också redo för strid."

"Jag är ledsen. Jag är ledsen att jag på sätt och vis är en slagpåse. Och jag är ledsen för fotbollen. Jag är ledsen för Fifa."

"Avstängd åtta år? För vad? Jag kommer att kämpa. Jag kommer att kämpa för Fifa."Vi ska överklaga."

Blatter kritiserade i förbifarten att han fått reda på domen från etiska kommittén efter (och genom?) media.

"Att säga att det är en bra dag för mig eller för Fifa är att tala osanning."

"Förresten! Att stänga av presidenten och förbjuda honom att besöka fotbollsarenor är fel. Disciplinära reglerna gäller spelare, tränare och domare - som däremot fortfarande kan vara med sina lag. Men att utestänga en president är helt fel. Det kan inte appliceras på såna ledare."

Blatter hänvisade också till senast han satt i den där fulla konferenssalen - när Mandela var med som representant för VM-2010 och talade om humanitet.

"Jag är en optimist. Tillsammans med en schweizisk advokat trodde jag att vi hade övertygat den etiska kommittén att den här situationen med utbetalningen var klargjord."

"Vi hade ett muntligt avtal [mellan Blatter och Platini]. Det gjordes redan 1998 när han sa att han ville arbeta för Fifa."

79-årige Blatter var arg och besviken.

"Det som förvånar mig i dag är att de [etiska kommittén] förnekar existensen av överenskommelsen [den muntliga]./.../ den [betalningen] har registrerats och konfirmerats. Det var en donation."

Blatter gav en känga åt etiska kommitténs sätt att informera dels honom och dels media om sitt beslut, trots att han tidigare sa att han inte skulle hänga upp sig på det.

"Det sägs att det inte är relevant vad vi har sagt i förhören. Det betyder att vi då är lögnare. Men det är inte sant."

"De borde ha sagt att om den här överenskommelsen existerar. Och den gör det. Fortfarande. Så borde de sagt 'skriv in det i räkneböckerna'. Och det är sant."

Blatter kritiserade utredare och kommittén för att ha utalat sig som att han själv och andra anklagade vore skyldiga från början, något som familjemedlemmar och barnbarn lidit av.

Skäms du inte för att kommittén som du grundade har kastat ut dig?

"Nej, den här kommittén har ingen rätt att kasta ut presidenten. Det kan bara kongressen göra [i val]. Även om jag är avstängd är jag president. Jag skäms inte. Jag skäms över hur allt det här har gjorts och presenterats med hjälp av er. Ni har också fördömt den korrumperade presidenten."

"Jag är en principfast man. Ta aldrig pengar du inte förtjänat. Betala av dina skulder. Men nu anklagas jag för att ha 'köpt' Platini. Det är inte sant."

Känner du dig förråd?

"Ja, jag tror det kan vara det rätta ordet."

"Vi har startat etiska kommittén för att jobba med det etiska uppförandet. Men om de förnekar bevis och försöker bygga en historia som inte är sann... De måste bevisa! Annars kan en inte anses vara skyldig."

"Jag tror på mig och jag tror på Fifas som sportslig institution."

"Felet med mig är att efter VM i Brasilien borde jag ha slutat. Jag gjorde det inte för att Platini hade lagt ner sin presidentkandidatur och man bad mig att stanna kvar. Men jag kan inte säga mer än så."

"För mig handlar ingenting om hämnd mot Platini. Jag anser att han är en ärlig man, även om vi inte har samma sätt att se på saker och ting. Jag vore dum om jag skulle ha jobbat emot honom, för det är fel. Jag är ju inblandad."

Blatter antyder att det funnits krafter inom Fifa som jobbat mot Platini som framtida president, i och med ett något vagt och lösryckt citat:

"Det är någonting inom Fifa. Jag kan inte exakt identifiera om de inte ville ha Platini som president. Jag vet inte."

Mer om Fifa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".