Marcus Nyman under Europeiska spelen 2015
Marcus Nyman under Europeiska spelen 2015. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nedräkning Rio: Tuff svensk judo-konkurrens inför OS

Marcus Nyman: ”Klart vi båda vill till OS”
8:56 min

Svensk judo är bättre än någonsin. I alla fall enligt förbundskaptenen Robert Eriksson. Sju svenskar är aktuella för en OS-plats – i två viktklasser kämpar man om en en enda plats.

Martin Pacek i 100-kilosklassen fick i december, som första svenska judoka, klartecken av Sveriges Olympiska Kommitté att åka till OS i Rio.

Men det finns flera svenskar som ligger riktigt bra till. Sverige har det bästa judolandslaget vi någonsin har haft enligt förbundskapten Robert Eriksson.

”Kör stenhårt för att ta oss dit”

Totalt är sju svenska judokas aktuella för OS men det kan maximalt bli fem som får åka, för det är tuff internkonkurrens om en enda plats i två av viktklasserna.

I herrarnas 90-kilosklass finns både Joakim Dvärby och Marcus Nyman och i damernas 63-kilosklass konkurrerar Mia Hermansson och Anna Bernholm.

– Klart att vi båda vill till OS och vi kör stenhårt för att ta oss dit, säger Marcus Nyman till Radiosporten.

– Jag försöker fokusera på min egen judo och hur jag ska utvecklas, säger Anna Bernholm.

Anna Bernholm som ifjol drabbades av diskbråck i nacken och Marcus Nyman som tog ett två år långt uppehåll från landslaget i besvikelsen efter misslyckandet i London-OS.

Lyssna på hela reportaget ovan!

Mer om Inför OS 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".