Jakob Forsbacka Karlsson gör mål för Sverige
1 av 2
Jakob Forsbacka Karlsson gör mål för Sverige. Foto: TT Nyhetsbyrån
William Nylander ligger på isen efter den fula tacklingen
2 av 2
William Nylander ligger på isen efter den fula tacklingen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tunga stjärnsmällar när Sverige premiärvann i JVM

Magnus Wahlman om segern: ”Skadorna oroar”
1:04 min

Sverige besegrade enkelt Schweiz i JVM-premiären i Helsingfors med 8-3. Men eftersnacket handlar om tunga spelartapp i form av stjärnorna William Nylander och Adrian Kempe.

Det blev stora siffror när Juniorkronorna slog Schweiz i JVM-premiären med klara 8-3. Dock var det inte bara glada miner efter segern.

– Det blev en match där vi bara ville överleva, sade Rikard Grönborg, kritisk svensk förbundskapten, till SVT.

Sveriges stora stjärna William Nylander tacklades illa i mittzon och utgick, till sjukhus för observation, med misstänkt hjärnskakning. Landslaget meddelade under kvällen att ”Det är för tidigt att sia om framtiden”, kring Nylanders hälsa.

I den andra perioden tacklades Adrian Kempe in i sargen och utgick även han. Men läget verkar vara okej men forwarden.

”Känner sig ok och räknar med spel mot USA (på måndag)”, skriver Radiosportens Magnus Wahlman på Twitter.

– Det var bra av laget att klara av segern med tanke på hur det såg ut. Nu får vi avvakta rapporter från det medicinska teamet, säger Rikard Grönborg, som också fick undvara backen Gustav Forsling i premiären.

Det blev en händelserik inledning av premiären, där svenskarna ställdes mot ett tufft spelande Schweiz.

Linus Söderström i den svenska kassen fick avvärja ett schweiziskt friläge direkt och fick en minut senare se William Nylander ge Sverige ledningen. En schweizisk tackling som tog illa på Joel Eriksson Ek gav fem minuters powerplay.

Färjestadsspelaren lämnade isen blödande, men kom snabbt tillbaka. Juniorkronorna lyckades inte utnyttja det numerära överläget, men det andra svenska målet kom strax därefter, inslaget av Oskar Lindblom.

Så sänkte Chris Egli den svenska stjärnan William Nylander som tacklades mot huvudet från sin blinda sida. Nylander lämnade isen för egen maskin, men med befarad hjärnskakning och schweizaren fick matchstraff.

Efter en schweizisk reducering gav Dmytro Timashov Sverige ledningen med 3-1 efter en period som slutade med tumult och nya utvisningar.

De heta känslorna svalnade i den andra perioden där Sverige gick ifrån till 5-1 efter mål av Timashov och Rasmus Asplund. Adrian Kempe var näste svensk att skadad lämna isen efter en hård tackling mot sargen.

Sverige tog över i mittperioden och hade betryggande 6-2 inför den tredje, som svenskarna kontrollerade. 8-3, och på måndag blir det garanterat tuffare, då man ställs mot USA. Förmodligen utan William Nylander. 

Mer om JVM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".