Arkivfoto: Snus Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Finskt snus-bråk mitt under JVM

En video där en spelare i Finlands JVM-lag tar en snus under en periodpaus har dykt upp på sociala medier och skapat debatt.

Ishockeyspelare som snusar är inget nytt fenomen i Finland, och snusförbudet som finns inskrivet i Finlands ishockeyförbunds tävlingsstadgor har inte stoppat användningen.

Nu har snusdebatten blossat upp igen - den här gången i samband med pågående junior-VM i Helsingfors, skriver Yle Sport.

Yles kameror filmar Finlands omklädningsrum under periodpauserna och före den tredje perioden i matchen mot Ryssland fastnade Joni Tuulola på bild medan han tog en snus.

Ishockeyförbundets avgående ordförande Kalervo Kummola föreslog i höstas ett totalförbud på snus inom finländsk ishockey, och i november satte förbundsstyrelsen upp en arbetsgrupp som ska stöda föreningar i jobbet med att minska på användningen.

- Det är fullständigt förbjudet. Jag tillåter inte snusande under några som helst omständigheter. Vad kunde det ha för positiva sidor? Inga alls, ryter Kummola till MTV Sport.

I samband med tisdagens träningar kommenterade också Chefstränaren Jukka Jalonen händelsen. Han konstaterade att han glömt att gå igenom snusreglerna med sina spelare.

– Jag tar det här på mitt konto. Vi behandlade inte det inför turneringen, så det blev lämnat lite vind för våg. Men nu är det åtgärdat, säger Jalonen till Ilta-Sanomat.

– Det är nu förbjudet att använda snus under våra gemensamma tillställningar. Detta om detta, nu koncentrerar vi oss på spelet.

Mer om JVM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".