Foto: Scott McIntyre / AP
Studien visar att de som precis klarade kvalgränsen i genomsnitt har drygt tre procents högre sannolikhet att klara kvalet även i nästa tävling. Foto: Scott McIntyre / AP

Ny studie: Framgång föder faktiskt framgång

”Vi kan se effekten av att uppleva en framgång”
4:23 min

Genom att analysera resultaten från golftävlingar har två ekonomer vid Uppsalauniversitet kommit fram till att den slitna klyschan "framgång föder framgång" kan stämma på kort sikt.

Studien, som publicerats i tidningen Ekonomisk debatt, visar att det i vissa sammanhang går att få människor att prestera bättre flera dagar senare om de känner att de nyligen varit framgångsrika.

Lyssna på reportaget om studien i ljudklippet.


Om studien:

Doktoranden Olof Rosenqvist och ekonomiprofessor Oskar Nordström Skans har granskat resultaten i nästan 200 golftävlingar på Europatouren. De såg då att spelarna som med knapp marginal klarade kvalgränsen spelade bättre i nästa tävling än de som med knapp marginal misslyckades.

Mer om Grenar - övriga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".