Svenska JVM-laget deppar efter semifinalförlusten mot Finland
Svenska JVM-laget deppar efter semifinalförlusten mot Finland. Foto: TT Nyhetsbyrån

Finland krossade svenska JVM-drömmen

Axel Holmström: ”Mer rädda för 3-1 än sugna på 2-2”
3:17 min

Juniorkronorna föll tungt mot Finland i JVM-semifinalen med 2-1 efter att hemmanationen vände i mittperioden. Sveriges sämsta insats, när det gällde som mest.

Radiosportens expert Jörgen Jönsson:

Finland var det bättre laget, man hade lite bättre kontroll på känslor och energi. Sverige uppträdde lite stressat. Det fattades en hel del i den svenska offensiven men det var en jämn match i alla fall även om Finland hade de vassaste chanserna. Finlands försvar hade problem när Sverige kom upp, men det var vid för få tillfällen.


Sverige missar finalen i JVM efter att ha tappat 1-0 till 1-2 mot Finland i ett kokande Hartwall Arena i Helsingfors.

– Det känns uppgivet. Det var inte vad någon av oss hade planerat. Det känns som att vi tappar modet någonstans efter halva matchen med utvisningarna som vi drar på oss. Vi blir mer rädda att göra en trea än vad vi är sugna på att göra 2-2. Vi försöker komma tillbaka i tredje men Finland är kompakta och gör det bra, säger Axel Holmström till Radiosporten.

Det var en tempofylld finsk inledning och Juniorkronorna fick mest fokusera på försvarsspelet de inledande minuterna.

Sverige kom dock sakta men säkert igång och fick in ledningspucken, ganska logiskt, när Rasmus Asplund tryckte till på Dmytro Timashovs mycket läckra förarbete.

Svenska utvisningar och finsk dominans

I den andra perioden skedde en fullständig scenförändring. Finland fick med sig ett par utvisningar och tryckte ner Juniorkronorna totalt. Chans på chans räddades av Linus Söderström innan han till slut inte kunde stå emot.

Sverige hade precis blivit fulltaligt men orkade inte stå emot när Roope Hintz tryckte till direkt, metern från mål, efter Mikko Rantanens fina passning bakom den förlängda mållinjen.

I den tredje perioden försökte Sverige trycka på och skapa tryck mot ett lugnt och disciplinerat Finland som kunde hålla undan utan större problem.

Farligast blev det med sekunden kvar då Kaapo Kähkönen stod för en svettig räddning på Gustav Forslings stenhårda skott. 

Jubel utbröt direkt efteråt på ett fullsatt Hartwall Arena (13 340 åskådare på plats) och på en finsk plansch kunde man läsa ”Sweden, you're FINNISHED!”.

– Jag ska inte vara någon dålig förlorare men de fick med sig ganska många utvisningar. Vi blir precis fulltaliga vid deras första mål, och deras 2-1-mål kommer i powerplay. Många av killarna får slita och vi får inget ut av grabbarna. Jag tycker domarna var värdelösa faktiskt, säger Dmytro Timashov till Radiosporten.

Sverige får nu i stället för final rikta in sig på bronsmatch i morgon vid 15.00. Motståndare blir förloraren mellan USA och Ryssland.


MATCHFAKTA

Sverige-Finland 1-2 (1-0, 0-2, 0-0)  

Första perioden: 1-0 (10.17) Rasmus Asplund (Dmytro Timashov, Jacob Larsson).

Andra perioden: 1-1 (11.08) Roope Hintz (Mikko Rantanen, Kasperi Kapanen), 1-2 (13.04) Antti Kalapudas (Mikko Rantanen, Kasperi Kapanen) spel fem mot fyra.

Skott: 22-28 (12-9, 7-12, 3-7).

Utv, Sverige: 5x2 min, 1x10. Finland: 3x2.

Domare: Daniel Piechaczek, Tyskland, och Christopher Pitoscia, USA.

Publik: 13 340. 

Finland till final – Sverige spelar bronsmatch.

Mer om JVM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".