JÖNKÖPING 20160104 Sveriges Andreas Nilsson i måndagens handbollslandskamp mellan Sverige och Tjeckien inför EM i Polen. Foto: Mikael Fritzon / TT
Foto: TT

Bra start på Sveriges EM-uppladdning

Förbundskapten Staffan Olsson: "Nöjd med första halvlek"
4:02 min

Sverige hade inte några problem med att klara av Tjeckien i den första träningsmatchen inför EM i Polen. Sverige vann klart med 34-28, och kan fortsätta mästerskapsuppladdningen med en bra känsla.

Efter två dagars samling var det dags för det första testet för Staffan Olssons och Ola Lindgrens EM-trupp, sammansatt av dels en solid och rutinerad grund i form av målvaktsklippan Mattias Andersson och hans kollega Mikael Appelgren samt sexmeterslinjen, och dels en grupp betydligt mindre prövade spelare på nio meter.

Förbundskaptensduon har valt att bara plocka med en något sånär renodlad spelfördelare i form av Jesper Kondradsson i den unga niometersuppställningen, och vill i stället hålla gränsen mellan vänster- och mittniopositionerna öppen. Vilket resulterade i ett ganska stort spelarombyte utanför den offensiva frikastlinjen.

Tre av de fem uttagna på de positionerna gör mästerskapsdebut i Polen om två veckor. Markus Olsson och Viktor Östlund, som båda var med på VM i Qatar för ett år sedan, får ses som rutinerade i sammanhanget och var också de som fick det mesta av speltiden inledningsvis.

7 200 personer hade hittat till matcharenan i Jönköping, varav hälften var spelare och ledare från den i staden pågående ungdomsturneringen Hallbybollen.

Det blev tidigt tydligt att det är på kanterna och i kontringarna som Sverige har sina vassaste anfallsvapen.

Sverige stod som vanligt för ett stabilt försvarsspel, och så väl Andersson som Appelgren stod för flera kvalificerade räddningar. På vänsterkanten kostade både Jonas Källman och Fredrik Petersen på sig att knorra in ett par bollar. Till höger visade både Mattias Zachrisson och Niclas Ekberg fin form.

Den senare satte sitt 500:e landslagsmål när han på straff sköt in 18-11 till Sverige just före halvtidspausen.

Tjeckien, som inte kvalade in till EM, bjöd på ganska svagt motstånd, och Sverige kunde göra många mål utan att briljera, och när matchen var över hade i stort sett samtliga svenska EM-spelare utom målvakterna och Jesper Konradsson och Tobias Karlsson hamnat i målprotokollet.

Frågan är bara hur mycket det säger om det svenska anfallsspelet, sett till konkurrensen i EM.

Den svenska segern var aldrig hotad, även om ledningen stundtals var nere på bara tre bollar.

– Vi har tränat i två dagar och inte hunnit så långt. Med de förutsättningarna är jag nöjd med första halvlek, sedan går vi ner oss, framför allt försvarsspelet, men även i anfallsspelet, säger förbundskapten Staffan Olsson till Radiosporten.

– Men nu har vi något att utgå ifrån. Vi har som målsättning att bli bättre för varje match och vi hoppas och tror att vi ska kunna spela lite bättre redan i morgon, säger Staffan Olsson.

På tisdagen möts lagen nämligen igen, då i Malmö, innan Sverige fortsätter EM-laddningen med en träningsturnering i Spanien.

Herrarnas handbolls-EM avgörs i Polen 15-31 januari.


Sverige-Tjeckien 34-28 (18-11)

Sverige: Mattias Zachrisson 5, Andreas Cederholm 5, Niclas Ekberg 4 (2 straffar), Fredrik Petersen 4 (1), Lukas Nilsson 3, Viktor Östlund 3, Markus Olsson 2, Jonas Källman 2, Philip Stenmalm 2, Andreas Nilsson 2, Johan Jakobsson 1, Jesper Nielsen 1.

Tjeckien: Tomas Babak 8 (3), Ondrej Zdrahal 6 (1), Leos Petrovskjy 5, Jakub Hrstka 4, Miulan Kotrc 3, Jan Stehlik 2.

Publik: 7 200.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".