Mattias Hadders.
Förbundskapten Mattias Hadders. Foto: TT

Svenskt skridskomörker – ingen svensk på EM

1988 skridskor OS Calgary Tomas Gustafson guld 10 000 meter
1:45 min

Skridsko-EM avgörs i Minsk kommande helg men utan svenskt deltagande. Detta i en sport som sett så många svenska stjärnor genom åren.

Förbundskapten Mattias Hadders ser detta som ett mellanår eftersom talangen Nils van der Poel tog time-out och David Andersson blev sjuk när han skulle försöka klara kvaltiden på 5000 meter.

Tomas Gustafsons guldlopp i Calgary-OS 1988 var den senaste stora skridskoframgången.

Hör referatet nedan.

Skridsko var ju även före Tomas Gustafsons karriär en framgångrik sport med OS-guld, VM-guld och EM-guld under åren.
Namn som Sigge Ericsson, Jonny Nilsson, Johnny Höglin och Göran Claesson är ju stora i svenskt idrott.

Och Tomas Gustafson fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1988 för sitt OS-guld på 10000 meter i ett lopp där han alltså också satte världsrekord.

Därefter har framgångarna uteblivit och vid sidan om David Andersson och Nils van der Poel lär det dröja innan några arvtagare till de forna stjärnorna.

– Vi har några juniorer på väg upp men det tar ganska lång tid att bli bra på det här så de behöver några år till för att bygga upp sig men om fyra-fem år kanske, säger Mattias Hadders.

Närmast förefaller junioren Erika Lindgren vara. Hon ligger bra till för att få vara med vid ungdoms-OS i Lillehammer nu under vintern.

Vad krävs då för att Sverige ska kunna få fram någon toppåkare ?

Att hålla de åkare vi har hela, friska och motiverade.
Att hitta samarbeten som nu med Norge så vi får bra sparring. Här i Sverige får vi träna i bandyhallar och det fungerar men om vi ska upp på den högsta nivån behöver vi hitta bättre miljöer, säger förbundskapten Mattias Hadders.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".