Martin Johnsrud Sundby var överlägsen i Tour de ski. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT
Martin Johnsrud Sundby var överlägsen i Tour de ski. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT

Sundby historisk segrare

Torgny Mogren: ”Han är i en division för sig”
2:57 min

Martin Johnsrud Sundby blev den första på herrsidan att ta tre raka segrar i Tour de ski. Norrmannen vann med hela tre minuters marginal.

I ensamt majestät klättrade Martin Johnsrud Sundby mot en suverän slutseger i årets Tour de Ski. Johnsrud Sundby vann med större marginal än någon annan i tävlingens historia. Tvåa blev landsmannen Finn Hågen Krogh, slagen med tre minuter och 16 sekunder.

Sergej Ustiugov, Ryssland, kom trea. Petter Northug - som startade etappen som tvåa - tappade ork och placeringar och kom i mål som fyra.

Johnsrud Sundbys seger innebär att han drygar ut ledningen i den totala världscupen.

– Han är i en division för sig skulle jag vilja påstå, det är något enstaka lopp här i touren som han har misslyckats i. Han har kanske haft ltie dåliga skidor, bakhalt eller så har kroppen inte svarat, men han har fått någon dag på sig och då har han drämt till igen och visat att han är bäst, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Bäste svensk blev Simon Andersson på en 32:a plats, strax före Oskar Svensson som slutade 33:a. Jens Burman blev 38:a och Carl Quicklund blev 51:a.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".