Stina Nilsson tappade tid och placeringar på grund av vurpor. Foto: AFP/TT
Stina Nilsson tappade tid och placeringar på grund av vurpor. Foto: AFP/TT

I backspegeln: Svenska vurpor blev ödesdigra i touren

Mattias Persson: ”Viktigt att inte ploga”
2:11 min

En av Tour de Skis mest kostsamma faktorer för Sveriges damer blev vurporna. Radiosporten kollade med ansvarige damtränaren hur mycket träning i nedförsbackar som sker inom laget.

Båda dagarna i Oberstdorf inträffade rejäla fall – för både Charlotte Kalla och Stina Nilsson. Mest spektakulära blev Kallas och Nilssons vurpa ner för grässlänten efter att konkurrenten före i spåret dråsade ner i snön.

Men också i sprinten i samma ort tappade kvartsfinalisten Kalla och finalisten Nilsson både ”normaltid” och bonussekunder i totalställningen på grund av sina fall.

Har ni särskilda träningspass i svåra utförslöpor?

– Vi tycker åkarna får tillräckligt med träning i nedförsbackar i den normala träningen. Där dyker olika sorters backar upp på ett naturligt sätt, berättar den ansvarige damtränaren Mattias Persson.

Hör intervjun, där Mattias Persson berättar mer om landslagets sätt att träna detta – och allmänt vad som är viktigast, både tekniskt och psykologiskt, att tänka på för skidåkare i svåra utförslöpor.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".