Lamine Diack. Foto: Greg Baker/TT.
Lamine Diack. Foto: Greg Baker/TT.

Dokument: Diacks skandalfyllda tid som friidrottspresident

LYSSNA: Diacks skandalfyllda tid som friidrottspresident
13 min

En hjärtattack tog honom till toppen. Primo Nebiolos efterträdare blev Lamine Diack, han skulle vara en tillfällig lösning men stannade kvar vid makten i 16 år.

Längdhopparen från Senegal var 82 år när han till sist klev ner från tronen 2015. Då var han, förbundet och hela sporten i en djupare kris än någonsin tidigare.

Lamine Diack hoppade 7.72 i längdhopp och såg fram emot att delta i OS i Rom 1960, men en skada satte stopp för den unga senegalesen, som inledde sin karriär som ledare.

Fotbollstränare först, framgångsrik landslagsledare sen, parlamentsledamot och idrottsminister i den unga nationen Senegal, borgmästare i huvudstaden Dakar, ordförande i Afrikas friidrottsförbund. 1976 invald i Internationella friidrottsförbundets styrelse, 1991 Vice President i IAAF och 1999 president.

I 40 år har han sett och bidragit till hur friidrotten förändrats, kommersialiserats och korrumperats.

Efter Nebiolos död 1999 klev Lamine Diack in som tillförordnad president. Han kände själv hur många tvivlade på honom. Men efter att ha stärkt upp IAAF:s budget genom lyckade sponsoravtal så fick Lamine Diack förtroendet att fortsätta. Enhälligt valdes han om 2001, 2003, 2007 och 2011. Han hade tänkt att avgå inför valet 2011, men ångrade sig när han insåg att han då inte skulle få vara president under förbundets hundraårsjubileum.

Han anser själv att han bidragit till att skapa bättre jämställdhet både på tävlingsbanorna och i styrelserummet.

Han är stolt över att han sett till att Afrika fått mer inflytande och makt.

Och att han förbättrat ekonomin i förbundet.

Andra har tyckt att han helt saknat visioner och kapacitet.

Och kriget mot dopningsfuskarna har han förlorat. Och trovärdigheten i just den frågan är numera totalt körd i botten. Men den senaste skandalen är långt ifrån den första.

Lamine Diacks hus brann ner 1993. Hela familjen fanns där inne men alla lyckades ta sig ut levande. Av huset fanns ingenting kvar å någon försäkring fanns inte heller. Lamine Diack bad om pengar för att bygga ett nytt. Och fick det. Från ett högst tveksamt håll.

Motsvarande en miljon svenska kronor fick han från det numera ökända och bankrutta marknads-. och rättighetsbolaget ISL. Ett företag som jagade rättigheterna till de olympiska spelen under samma period som Diack fick pengar för att bygga ett nytt hus.

När den här betalningen avslöjades 2011 så skrattade Lamine Diack.

Internationella olympiska kommittén förstod inte vad som var så roligt, men nöjde sig med att varna Lamine Diack.

Och han fortsatte som IAAF-president.

Under VM i Moskva 2013 fick han se Ryssland vinna medaljligan.

Bakom kulisserna pågick annan verksamhet.

IAAF:s presschef Nick Davies skickar ett mejl till förbundets marknadsföringskonsult, med budskaptet att vänta till efter VM med att namnge dopade ryska friidrottare, å det för att undvika att ge Ryssland dålig publicitet under mästerskapet.

Mottagare av mejlet var Papa Massata Diack.

För i Lamine Diacks stab fanns hans son. Papa Massata Diack hade rollen som marknadsföringskonsult för IAAF. Nu är han livstidsavstängd efter att ha pekats ut som nyckelpersonen i muthärvan kring såväl den ryska dopningsskandalen som valet av VM-arrangör 2017, då Pappa Massata Diack ska ha bett om att få fem miljoner dollar av kandidatlandet Qatar.

Qatars VM-kandidaturer är ett besvärlig kapitel under Lamine Diacks ordförandeskap

När Doha fick VM 2019 hade den 81-åriga presidenten svårt att öppna kuvertet.

Men det var inte bara kuvertet som ställde till problem för Lamine Diack. Människorättsaktivister protesterade höljgjutt mot valet och dessutom kunde media publicera flera avslöjanden om mutor från Qatars håll.

I sista stund ska Qatar ha slängt in 294 miljoner kronor extra. IAAF försvarade sig med att det var helt enligt reglerna. Ordföranden i Kenyas förbund ska ha tagit emot två större bilar för att rösta på Doha.

USA gick förlorande ur striden om VM 2019, men fick sitt tröstpris.

Utan ansökningsprocess tilldelades Eugene VM 2021. Trots att Göteborg inlett arbetet med en kandidatur. Svenska förbundets ordförande Björn Eriksson blev rasande.

Lamine Diack har erkänt avsaknad av demokratiska metoder när amerikanska Eugene tilldelades VM 2021, framför näsan på Göteborg.

"Skyll det på en gammal president som snart avgår, och som ville ge USA denna möjlighet", sa Lamine Diack som länge velat se ett VM i USA.

Efter att Diack lämnade sin post har en utredning av agerandet inletts.

Ändå är det något helt annat som kallas för IAAF-skandalen och som svärtar ner Lamine Diacks eftermäle.

2014 sändes den tysk tv-dokumentären Hemligheterna om dopning, hur Ryssland skapar sina vinnare".

Uppgifterna i dokumentären viftades bort. Men Internationella antidopningsbyrån Wada inledde en utredning, som ett år senare kunde bekräfta de värsta farhågorna. I november 2015 briserade bomben.

Stefan Holm, som ingår i IOK:s aktiva råd, kallade skandalen för den värsta någonsin.

Rapporten visade på statlig och systematisk dopning av ryska friidrottare. Mutor, korruption och dopning i en kombination som fick hela Ryssland avstängd från all friidrott tillsvidare.

Men i den första rapporten från Wada saknades stora delar av utredningens innehåll. Det var Lamine Diacks inblandning som inte fanns med. Anklagelserna var så grova att de lämnats in till Interpol.

Lamine Diack greps av fransk polis. Misstänkt för korruption. Anklagad för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning. Under månaderna som följde växte anklagelserna. Han ska inte bara ha blivit mutad. Han ska också ha mutat internationella friidrottsförbundets antidopningschef, för att han skulle försena rapporter om ryska dopningsfall.

Den ryska dopningsskandalen är dessutom bara en del av den tyska journalisten Hajo Seppelts avslöjanden.

Sommaren 2015 publicerades läckta databaser som visade att en tredjedel av alla medaljer i uthållighetsgrenar i internationella mästerskap tagits av friidrottare med onormala blodvärden.

Den nya dokumentären avslöjade också den omfattande kenyanska dopningen.

IAAF valde återigen att vifta bort anklagelserna. Men Wada kommer snart lägga fram sin syn på saken.

Folk kommer att bli förvånade över rapportens innehåll, enligt utredningens ordförande Dick Pound, den kommer att visa att det  makthavarna sysslat med handlar om ett fullständigt svek.

Lamine Diacks 16 år som president, som startade med en hjärtattack, fick ett slut som går till historien som en av dom värsta stunderna för den internationella friidrotten.

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".