STOCKHOLM 20091125 Arne Ljungqvist till TT intervju. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Ljungqvist försvarar Coe

Arne Ljungqvist, med ett förflutet i bland annat IAAF, ger nuvarande ordföranden Sebastian Coe sitt stöd.

I över 30 år satt Arne Ljungqvist och Internationella friidrottsförbundets förre och nu avstängda ordförande Lamine Diack i samma styrelse.

Ljungqvist har förståelse för att IAAF:s nuvarande ordförande Sebastian Coe säger sig vara ovetande om att Diack låg bakom korruptions- och dopningsskandalerna i IAAF.

När antidopningsbyrån Wada presenterade andra delen i utredningen kring dopningsfusk i Ryssland pekas IAAF:s förre ordförande Lamine Diack ut som arkitekten bakom verksamheten.

Däremot tycker utredningens ordförande Dick Pound att nuvarande ordföranden Sebastian Coe är rätte mannen att rensa ut i friidrottens världsorganisation, trots att britten satt i sju år som vice ordförande under Diacks ledning och enligt många borde ha sett vad som pågick.

– Jag vet hur det är att sitta i en styrelse med väldigt begränsad insyn. Det är nästan omöjligt för en vanlig styrelseledamot att ana om det pågår ett internt mygelarbete inom administrationen. Det är ordföranden och generalsekreteraren som har makten. Inte misstänker man att det pågår sådana här dramer, det är inte klokt, säger Ljungqvist om avslöjandena kring Diack.

– Sedan kan jag hålla med om att när man tar in sina egna barn är det något att reagera mot.

Ljungqvist och Diack kom in samtidigt i IAAF:s styrelse, redan 1976. Svensken var även vice ordförande från 1999, då Diack tog över som ordförande, ända fram till dess att han avgick 2007.

– Diack var väldigt osynlig fram till att han tog över. Jag hade ingen egentlig pejl på honom. Visst fasen hade vi olika synsätt, men något sådant här kunde man inte drömma om.

”Ett slag i ansiktet”

– För mig är det här ett jävla slag i ansiktet. Jag förstår inte vad som kan ha hänt. Jag var med och gjorde IAAF till föregångsförbund. Vi var först med allting, pionjärer i arbetet mot doping. Klart man känner sig väldigt ledsen över att sådant här har skett nu.

Ljungqvist skulle gärna se att det blir nya utredningar efter det som har kommit fram med rapporten kring Ryssland och friidrotten.

Toppen av isberget?

– Finns det andra idrotter i Ryssland som sysslat med de här? frågar sig Ljungqvist.

– Kanske kan man titta på andra länder. I friidrotten har Kenya och Turkiet nämnts. I dag antydde kommissionen som jobbat med de här att de bara krafsat på toppen av någonting.

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".