Arkivbild: Isracinglegendaren Per-Olof "Posa" Serenius. Foto: ANDERS WIKLUND / TT.
Arkivbild: Isracinglegendaren Per-Olof "Posa" Serenius. Foto: ANDERS WIKLUND / TT.

Svenskar hoppas utmana Ryssland i isracing-VM

I helgen avgörs vilka förare som får kämpa om årets världsmästartitel i isracing och kvalet avgörs i Sverige med Östersund och Strömsund som tävlingsorter.

Isracing uppfanns i Sverige för drygt 80 år sedan och var länge en svensk paradgren men nu är det Ryssland som dominerar. Posa Serenius är ändå den förare från ett annat land än Ryssland som senast vann individuella VM.

Posa tävlar inte längre om VM-titeln, men Sverige hoppas både på andra rutinerade förare och att någon ur den nya generationen ska kunna utmana ryssarna.

I helgen avgörs vilka som får vara med i årets VM-serie. Den sista kvaltävlingen och slutkvalet körs i Sverige. 5 svenska förare är kvar i kampen om 14 VM-platser.

P-A Lindström , som körde VM i fjol, kör i fredagens kval i Östersund ihop med Niklas Kallin Svensson och Ove Ledström. De 8 bäst placerade förarna går vidare till lördagens slutkval i Strömsund.

Dit är redan Daniel Henderson kvalificerad efter en åttonde plats i förra helgens kval i Finland. Dessutom finns rutinerade Stefan Svensson på startlinjen som direktnominerad efter sin 7:e plats i VM 2015.

De åtta bästa från slutkvalet i Strömsund är klara för VM-serien tillsammans med sex förare som tilldelas platser av internationella förbundet FIM. Dessutom är världsmästaren Dimitri Koltakov garanterad en plats.

VM-serien inleds 6 februari i ryska Krasnogorsk och avslutas i Inzell den 20 mars.

Mer om Motorsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".