Frida Hansdotter efter det andra åket i Flachaus slalom
Frida Hansdotter efter det andra åket i Flachaus slalom. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hansdotter tvåa i Flachaus slalom

Frida Hansdotter drygar ut i slalomcupen
0:59 min

Frida Hansdotter tog karriärens 16:e andraplats i världscupen när hon slutade tvåa i slalomen i österrikiska Flachau. 

Frida Hansdotter fortsätter att gå bra i slalomcupen. Kvällens VC-slalom i österrikiska Flachau slutade med en andraplats efter att hon plockat en placering från det första åket.

Därmed tog Hansdotter sin 16:e andraplats i karriären. Det var Hansdotters sjätte pallplats i världscupen den här säsongen – dessutom hennes femte raka i just Flachau.

– Jag är nöjd med mitt åk och en till pallplats. Det är många tävlingar kvar och det gäller att vara på topp i varje om man ska ha en chans på slalomcupen, säger Frida Hansdotter till SVT.

Tjeckiska Sarka Strachova, som inför tävlingen var den som närmast jagade Hansdotter i slalomcupen, slutade på femte plats och tappade ytterligare poäng mot svenskan.

Däremot tog slovakiskan Veronika Velez-Zuzulova in på Hansdotter. 

Velez-Zuzulova var snabbast i andra åket och vann tävlingen – 20 hundradelar före Hansdotter i mål. Slovakiskans andra raka seger och hennes fjärde VC-seger totalt.

– Just nu är Velez-Zuzulova i en jäkla form. Så det gäller att ligga i för att vara med där uppe. Men jag tycker att det är en otroligt bra lägstanivå jag visar så jag är nöjd, säger Hansdotter till SVT.

Landsmaninnan Petra Vlhova slutade på tredje plats. Fyra kom fransyskan Nastasia Noens som ledde efter första åket, men som bara hade 13:e bästa åktid i andra.

Hansdotter drygar ut totalt

Velez-Zuzulova har nu sammanlagt 420 poäng och är ny tvåa i slalomcupen bakom Hansdotter som leder på 505 poäng. Sarka Strachova är trea på 396 poäng.

Hansdotter leder därmed med 85 poäng – inför tävlingen var tvåan (då Strachova) 74 poäng bakom svenskan. 

En småskadad Maria Pietilä Holmner hade en misslyckad tävling och slutade på 20:e plats, 3,03 efter. Efteråt var hon märkbart besviken.

– Det var verkligen inget superåk – det är trist att höra speakern säga att min ligger efter. Jag har ont i ryggen när jag åker men det är så pass bra att jag kan åka. Jag vet inte hur jag ska göra i fortsättningen, just nu känns det lite kämpigt. Storslalomen (på söndag) känns lite lättare för ryggen, så jag laddar om, säger Maria Pietilä Holmner till SVT.

Fyra tävlingar i slalomcupen återstår (parallellslalomen i Stockholm i februari inräknad). Nästa slalomtävling avgörs i slovenska Maribor den 31 januari.

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".