Foto: Fredrik Sandberg / TT
1 av 2
Viktor Östlund anfaller lördagens EM grupp C handbolls-match mellan Sverige och Slovenien. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT
2 av 2
verige vann med 23-21 i lördagens EM grupp C handbolls-match mellan Sverige och Slovenien. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sverige-Slovenien 23-21

Svensk premiärseger efter jätterysare

Mattias Andersson: ”Det var lite berg- och dalbana där ute”
1:58 min

Sverige fick en drömstart på EM-premiären mot Slovenien, såg sedan ut att tappa allt - men kom igen.

Det blev till slut svensk seger med 23-21, och Sverige tog ett stort kliv mot den andra gruppspelsrundan.

– Vi visste att det skulle bli såhär med vårt unga lag, det blir lite berg- och dalbana. Med lite tur så vann vi den här matchen, säger matchhjälten Mattias Andersson till Radiosporten.

Efter en något trevande inledning på matchen och två tidiga, oroande tvåminutersutvisningar på Jesper Nielsen klev Sveriges mästerskapsdebuterande niometersspelare i form av Andreas Cederholm och Lukas Nilsson fram på ett sätt som de flesta bara kunnat drömma om.

I den första halvleken spelar Sverige så bra som man kan spela. På en svensk skala är det en tia, Radiosportens expert Magnus Wuslander om den första halvleken.

Det kombinerat med säkra kantavslut av rutinerade Niclas Ekberg och Jonas Källman, och att Mattias Andersson plockade nära nog hälften av alla skott i den första halvleken gjorde det att Sverige kunde rycka - och gå till halvtidsvila med en sjumålsledning. 

I de avslutande träningsmatcherna inför EM blandade Sverige fina perioder med många minuter av vånda, där spelet gick i stå.

Låt oss hoppas att Sverige inte får något dipp i den andra halvleken så som man fått under träningsmatcherna inför mästerskapet, sade Magnus Wislander i paus.

Men efter paus fanns de tendenserna åter där. Slovenerna kom ut mer bestämda och stressade fram tekniska fel hos de svenska spelarna. Andra halvlekens första 15 minuter vann Slovenien med 8-3. Den svenska ledningen kröp från 16-9 i paus till 19-18 under en period där båda lagen drog på sig utvisningar.

Med tio minuter kvar kvitterade den slovenska stjärnan Dean Bombac till 20-20. Men så räddade Mattias Andersson en straff i den 52:a minuten. Och räddningar förändrar matcher.

Det är bara att lyfta på hatten för Mattias Andersson, han gör en underbar match idag, säger Magnus Wislander.

Jesper Konradsson satte 21-20, Lukas Nilsson 22-20. Matchen slutade till sist 23-21 efter en ny Andersson-räddning och ett avgörande mål av Fredrik Petersen.

– Det finns massor av förklaringar till varför vi tappar men jag är väldigt stolt att vi visar den här moralen och ändå vinner till slut, säger förbundskapten Staffan Olsson.

Sverige möter Tyskland på måndag i nästa gruppspelsmatch.

Relaterat

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".