Alpina åkaren Jens Byggmark. Foto: TT Nyhetsbyrån
Arkivbild: Jens Byggmark i Santa Caterina. Foto: TT Nyhetsbyrån

Byggmark missade pallen – med minsta möjliga marginal

Jens Byggmark: ”Mycket som blir skillnad med att komma på pallen”
2:08 min

Jens Byggmark var ytterst nära en pallplats i slalomen i Wengen, Schweiz. Svensken var snabbast i det andra åket och missade tredjeplatsen med 0,01 sekunder.

Han låg 22:a efter första åket. Men Jens Byggmark hade de yttre förutsättningarna med sig i åk två, var snabbast – en endast en hundradel från pallen i slalomen i schweiziska Wengen.

– Jag tog risken, men jag satte åket som jag ville göra i huvudet och då räckte det ganska långt, säger Jens Byggmark till Radiosporten.

Byggmark har mixtrat med utrustningen, testat och undrat varför de där sköna åken på träning inte kommit när det dragit ihop sig till tävling. Kanske har han hittat någonting att bygga vidare på efter tävlingen i Wengen.

– Att man känner redan efter de tre första käpparna att man kan skicka på, att skidorna går rent, att man känner sig stark och allting flyter på. Att det mentala ligger tre käppar framåt istället för att man har det mentala just svängen man är i, och då kan man lägga upp taktiken mycket bättre i åket, säger Jens Byggmark.

Vann gjorde norrmannen Henrik Kristoffersen före Guiliano Razzoli och Stefano Gross. Gross som slog Byggmark med 0,01 sekunder, en hundradel.

Mattias Hargin låg bäst till av svenskarna inför det andra åket, med sjätte bästa tid från åk ett. Men i åk två ville det sig inte riktigt, och Hargin slutade på 13:e plats. 

Näst bäste svensk blev i stället André Myhrer som var på 19:e plats efter åk ett. Han slog till med näst bästa tid i andra åket efter Jens Byggmark, och slutade på sjunde plats.

Med tanke på att det svenska landslaget fram till Wengen bara hade två tiondeplatser i slalom var dagens tävling en riktig fullträff. 

Snön började ösa ner kort efter Byggmarks och Myhrers andra åk, vilket hjälpte svenskarna att plocka platser, och som så när alltså räckte till en pallplats för Byggmark.


Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".