Wimbledon-turneringen i tennisen har spelats ända sedan 1877, även om då en annan arena användes, vid Worple Road, några kilometer från den nuvarande som ligger vid Church Road. Foto: Bengt Skött/Sveriges Radio.
Wimbledon-emblemet. Foto: Bengt Skött/Sveriges Radio.

Misstänkta läggmatcher i Wimbledon

En misstänkt spelskandal skakar tennisvärlden inför Australian Open. Flera aktiva toppspelare har anmälts upprepade gånger misstänkta för att ha deltagit i uppgjorda matcher, bland annat i Wimbledon.

Det rör sig om 16 spelare som varit rankade topp 50 i världen, varav några vunnit grand slam-turneringar, enligt hemliga dokument som BBC och Buzzfeed tagit del av. Spelarna misstänks för att ha lagt sig i matcher där det spelats på att de skulle förlora.

Trots anmälningarna till tennisens särskilda organ som utreder spelrelaterat fusk, TIU, så har inga av spelarna stängts av eller bötfällts. Mer än hälften av dem kommer att spela i Australian Open som inleds i dag.

Misstänkt läggmatch

De nu läckta dokumenten är ett resultat av en utredning som inleddes efter en misstänkt läggmatch mellan den förre ryske världstrean Nikolaj Davydenko och argentinaren Martín Vassallo Argüello i polska Sopot 2007. Båda friades, men den hemliga rapporten som lämnades till spelarorganisationen ATP året därpå innehöll detaljerad information om misstänkt matchfixning som knutits till spelsyndikat i Ryssland och Italien.

Personerna bakom rapporten ansåg att 28 spelare borde utredas närmare för misstänkta kopplingar till syndikaten.

– Där fanns en kärna på ungefär tio spelare som vi trodde var de vanligaste förövarna och roten till problemet, säger Mark Phillips, som var en av utredarna, till BBC och Buzzfeed.

– Bevisen var verkligen starka

Inga åtgärder

Men varken ATP eller TIU, som bildades 2008 för att motarbeta fusk inom tennisen, har enligt BBC och Buzzfeed utrett de aktuella spelarna. Flera av personerna har anmälts igen senare år och nya misstänkta har tillkommit utan att åtgärder vidtagits.

– Vi gav dem alltihop fint inslaget och de vidtog inga åtgärder alls, säger Mark Phillips.

– De kunde ha blivit av med ett nätverk av spelare vilket nästan helt hade rensat upp sporten.

Vid en presskonferens i Melbourne tillbakavisar ATP:s chef Chris Kermode anklagelserna om att tennisorganisationen skulle ha dolt matchfixning, uppger AFP och Reuters.

– Vi döljer ingenting. TIU har sedan starten 2008 vunnit 18 fall, där sex har gett livstidsavstängningar. BBC och Buzzfeed rapporterar till händelser som skedde uppemot tio år sedan. Vi utreder, som alltid, all ny information, säger Kermode.

Mer om Tennis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".