OS 2016

OS-medaljbarometern: Friidrottare in på topp-10

4:54 min

Med 200 dagar till OS i Rio listar Radiosporten Sveriges tio största medaljhopp. Vi har också gått igenom svenskarnas chanser i alla OS-grenar.

Radiosportens medaljbarometer listar Sveriges tio främsta medaljhopp inför OS i Rio.

En ny lista presenteras varje månad och denna gång har en friidrottare letat sig in på topp-10. Siffran inom parentes är placeringen på förra månadens lista.

1. (1) Sarah Sjöström - simning

Hon har inlett året på ett lika överlägset sätt som hon genomförde hela 2015. Hon tog två VM-guld, fem medaljer och slog världsrekord i Kazan i somras. Tre guld på Kortbane-EM i december. I Rio ska hon ta sin första OS-medalj. Förväntningarna är skyhöga på Sveriges största guldhopp.

2. (2) Josefin Olsson - segling

Vann världscupfinalen i Laser Radial i höstas men missade medalj på VM, där hon blev femma. VM-silvret 2014 är det bästa resultatet av en svensk seglare sedan OS i London 2012.

3. (3) Elin Johansson - taekwondo

Slutade tvåa på världsrankingen och har säkrat en svensk OS-plats. Hon tog brons på Europeiska spelen 2015.

4. (4) Sofia Mattsson - brottning

VM-silvret visar att hon är en stor medaljkandidat inför OS. Hon är näst bäst i en viktklass som totalt domineras av japanskan Saori Yoshida.

5. (6) 4x100 meter medley - simning

Laget tog silver på VM i Kazan. Med Sarah Sjöström och Jennie Johansson i toppform kan det bli medalj även i Rio.

6. (7) Petter Menning - kanot

Tog en bronsmedalj på 200 meter under VM i Italien i somras. Han har även vunnit guld och silver på distansen tidigare.

7. (5) Emma Johansson - cykel

Fanns med i medaljstriden under VM, där hon blev femma efter en spurtstrid. Emma Johansson är stabil i toppen av linjeloppen och jagar sitt första guld.

8. (8) Max Salminen - segling

Max Salminen vann OS-guld i London, nu är han ensam i båten. Slutade femma på VM i november och var nära en bronsmedalj.

9. (NY) Angelica Bengtsson - friidrott

VM-fyran i stavhopp har störts av en handskada, men när hon inledde inomhussäsongen var hon ändå nära svenskt rekord. Till Rio kan juniorstjärnan vara redo för sin första seniormedalj i ett globalt mästerskap.

10. (9) Henrik Stenson - golf

Meniskopererades i december och är snart redo för spel igen. Han är sexa på rankingen och ser fram emot ett år med OS, fyra majors och Ryder Cup


Gren för gren: Så är läget för svenskarna

Badminton 

Svenskt deltagande i sporten: Inte troligt

Medaljchans: Nej

Henri Hurskainen har varit sjuk och skadad och har tappat stödet från SOK, men klättrat på världsrankingen igen och är 76:a. Den slutgiltiga listan över OS-kvalade spelare kommer i maj. Badmintonförbundet konstaterar att det blir en tuff uppgift att nå OS.

Basketboll 

Svenskt deltagande: Nej

Bordtennis 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Nej

Pär Gerell tog Sveriges första singelmedalj på 15 år under EM i Ryssland under hösten 2015. Men ett brons på EM är inte mycket värt när kineserna står på andra sidan av bordet i Rio. Per Gerell är rankad som 30:e i världen, Kristian Karlsson 36:a. På damsidan är den f.d. europamästaren Li Fen 45:a. Ingen svensk har kvalificerat sig till OS ännu, avgörande månader är april och maj. Chansen är stor att det blir svenskt deltagande.

Boxning 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Liten

Anna Laurell Nash utmanas av Love Holgerson i 75-kilosklassen. Men Anna Laurell Nash är den som blivit uttagen att boxas i det första OS-kvalet i april. Love Holgersson, som vann SM-finalen när de båda 75-kilosboxarna möttes ifjol, får finns sig i att vara reserv. Love Holgersson kan dock få en chans att ta en OS-plats vid VM i Kazakstan i maj om Laurell Nash misslyckas i Istanbul. Sverige hade en enda boxare med i herrarnas VM i höstas, men Clarence Goyeram åkte ut direkt i första matchen. Han hoppas kvala in till OS i 69-kilosklassen. Det lär bli mycket svårt.

Brottning 

Svenskt deltagande: Sofia Mattsson, Johanna Mattsson och Jenny Fransson är uttagna.

Medaljchans: Stor

Under VM i Las Vegas blev det silver för Sofia Mattsson efter finalförlust mot närmast oslagbara Saori Yoshida (tre OS-guld och 13 VM-guld i rad!). Även Johanna Mattsson och Jenny Fransson fixade svenska OS-platser under VM. På herrsidan har Sverige ännu ingen OS-plats, när Zackarias Tallroth tog VM-brons så gjorde han det i en viktklass som inte finns med på OS-programmet. Risken är att Sverige blir utan manlig brottare för första gången sedan OS 1906. London-medaljören Johan Eurén har varit skadad och opererades nyss igen, men är ändå det största hoppet. I april och maj blir det OS-kval-turneringar.

Bågskytte 

Svenskt deltagande: Förmodligen inte

Medaljchans: Nej

Ingen svensk har kvalat in till OS och få platser återstår. Jonas Andersson tog sig till tredje omgången i sommarens VM i Köpenhamn, inte tillräckligt bra för en OS-plats. Nu återstår några få platser som ska delas ut i maj och juni 2016.

Cykel 

Svenskt deltagande: Emma Johansson är uttagen av SOK.

Medaljchans: Stor

Emma Johansson bär svensk landsvägscykel på sina axlar. Under VM, som avgjordes under hösten, blev hon femma efter en spurtstrid. I Rio får ”Silver-Emma” en sista (?) chans att bli ”Guld-Emma”. Världsrankingen i maj avgör vilka som får åka.  I mountainbike är Jenny Rissveds ett stort hopp, under För-OS i Rio i oktober tog hon en bronsmedalj. Rissveds vann den totala världscupen i U23-klassen och tog ett brons på U23-VM. Hon har dock inlett året med att vara sjuk. Ett annat mountainbike-hopp är Alexandra Engen, som precis är tillbaka från utbrändhet.

Fotboll 

Svenskt deltagande: Herrlaget är uttaget av SOK.

Medaljchans: Liten

Herrarna är redan kvalificerat efter U21-EM-guldet. Det finns en del oklarheter kring den olympiska fotbollsturneringen, eftersom den avgörs under dagar som inte är ”FIFA-datum”. Det innebär att klubbarna inte är skyldiga att släppa spelare till landslagen. En annan svårighet är att Fotbolls-EM avgörs samma sommar och frågan är om Sveriges största stjärnor klarar av att dubblera (Sverige spelar även EM). Det svenska damlandslaget kvalar 2-9 mars efter ett misslyckat VM. Damerna möter Norge, Schweiz och Holland i kampen om den sista OS-platsen.

Friidrott 

Svenskt deltagande: Abeba Aregawi, Khaddi Sagnia, Angelica Bengtsson och Daniel Ståhl är uttagna av SOK.

Medaljchans: Ganska stor

Under VM i Peking i somras tog Sverige noll medaljer, men Angelica Bengtsson blev fyra i stavfinalen. Hon har inlett inomhussäsongen genom att vara nära att höja sitt svenska rekord. En skada i handen fortsätter dock att irritera. Andra intressanta namn inför Rio är Abeba Aregawi (VM-guld 2013), Khaddi Sagnia (VM-final 2015), Michel Tornéus (OS-fyra 2012, IEM-guld 2015) och Daniel Ståhl (VM-final 2015). Ett stort antal svenska friidrottare har redan klarat kvalgränsen till OS – dock bara en man: Andreas Almgren, 800 meter, som varit skadad i början av 2016.

Fäktning 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Ganska liten

Emma Samuelsson blev överraskande nog silvermedaljör på VM i somras, ändå är det inte alls säkert att hon får fäktas i Rio. Sverige satsar på att kvala in ett lag och är just nu på en åttonde plats på världsrankingen, vilket inte räcker för en OS-plats (Frankrike är nu bästa europeiska lag bland de som gör upp om Europa-platsen). OS-kvalet i lag avslutas i Buenos Aires i februari. Emma Samuelsson har också möjlighet att kvala in individuellt, hon är rankad på 15:e plats.

Golf 

Svenskt deltagande: Förmodligen

Medaljchans: Ganska stor

Henrik Stenson (sexa) och David Lingmerth (26:a) finns med bland de 60 som just nu är på OS-kvalplats. Stenson opererade menisken i högra knäet i början på december och är snart redo för comeback. Han slutade på andra plats i PGA-slutspelet och framstår som ett klart medaljhopp inför OS, även om han misslyckades i Europatourfinalen. Anna Nordqvist (11:a) och Pernilla Lindberg (34:a) finns med bland de 60 som just nu har OS-plats på damsidan. Nordqvist vann en LPGA-tävling under 2015.

Gymnastik 

Svenskt deltagande: Förmodligen inte

Medaljchans Nej

Jonna Adlerteg har varit skadad länge och saknades i det svenska laget under VM i oktober. Hon slog sönder korsbandet i vänster knä under EM och kunde inte tävla under 2015. Nu är hon på väg tillbaka. Förhoppningen är att hon ska tävla i OS-kvalet i april. Utan Adlerteg hade Sverige bara två lag bakom sig på VM.

Handboll 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Liten

Damerna, som tog EM-brons 2014, slogs ut redan i åttondelsfinal under VM i december, värdnationen Danmark blev en för tuff motståndare. Nu får laget hoppas på OS-kvalet i mars, där Sverige möter Ryssland, Mexiko och Polen. De två bästa lagen går till OS. Herrarna åkte ut i åttondelsfinal i VM 2015 och får det svårt att nå OS. Det krävs en mycket bra placering (dock oklart exakt hur bra, det beror på hur de redan OS-kvalificerade nationerna placerar sig) under EM i Polen i januari.

Judo 

Svenskt deltagande: Martin Pacek är uttagen av SOK.

Medaljchans: Ganska liten

Martin Pacek är nia på OS-kvalrankingen i -100 kg och ser just nu ut som ett litet medaljhopp. Men i sommarens VM slogs han ut i åttondelsfinalen. Trots ett svagt VM kan det bli ett gäng svenskar i OS i Rio. Joakim Dvärby ligger bra till i 90-kilosklassen, och går en kamp mot Marcus Nyman om att få den svenska platsen till OS. Robin Pacek, Mia Hermansson och Anna Bernholm har också chansen.

Kanot 

Svenskt deltagande: Petter Menning är uttagen av SOK.

Medaljchans: Stor

Petter Menning tog en bronsmedalj på 200 meter under VM i Italien i somras. Han har även vunnit guld och silver på distansen tidigare. Veteranen Sofia Paldanius har varit skadeförföljd och är ännu inte kvalificerad för OS. Det är hittills bara Petter Menning som tagit en OS-plats.

Landhockey 

Svenskt deltagande: Nej

Modern Femkamp 

Svenskt deltagande: Nej

Ridsport 

Svenskt deltagande: Lagen i dressyr, hoppning och fälttävlan är uttagna av SOK.

Medaljchans: Liten

Sverige saknar topphästar till de meriterade hoppryttarna, när nu transfer-fönstret stängt. Den stora profilen Rolf-Göran Bengtsson har ingen stjärnhäst och är inget medaljhopp i nuläget. Henrik von Eckermann får inte rida sin Cantinero i OS, trots att det såg ljust ut. Douglas Lindelöw fick inte behålla Casello. Sommarens olika EM i dressyr, fälttävlan och hoppning visade att Sverige är en bit från medaljerna just nu.

Rodd 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Nej

Anna Malvina Svennung blev sjua på 2000 meter på VM i somras och såg därmed till att ge Sverige en OS-plats. Nu återstår SOK:s bedömning. Frida Svensson är inte på samma nivå som före diskbråcksoperationen och har inte kvalat in.

Rugby 

Svenskt deltagande: Nej

Segling 

Svenskt deltagande: Josefin Olsson, Max Salminen, Lisa Ericson/Hanna Klinga och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström är uttagna av SOK.

Medaljchans: Stor

I det omtalat smutsiga Rio-vattnet finns stora förhoppningar. Fem svenska båtar har redan nu kvalat in till OS. Det stora medaljhoppet Josefin Olsson missade medalj på VM i november, hon hade medaljläge men slutade femma. Bara några veckor tidigare vann Josefin Olsson världscupfinalen i Laser Radial, hon visade också sin kapacitet när hon knep silvret under VM 2014. Under För-OS i somras var det Hanna Klinga/Lisa Ericson i 49erFX som lyckades bäst, med ett brons. Max Salminen, som vann OS-guld i London, har också fixat en OS-plats för Sverige. Han slutade femma på VM i november, nära en bronsmedalj.

Simhopp 

Svenskt deltagande: Förmodligen inte

Medaljchans: Nej

Jesper Tolvers hoppas fortfarande på OS, sista chansen att kvala in är World Cup i februari.

Simning 

Svenskt deltagande: Sarah Sjöström, Jennie Johansson, Louise Hansson, Michelle Coleman, Simon Sjödin och lagen på damernas lagkapper (4x100 frisim/medley och 4x200 frisim) är uttagna av SOK

Medaljchans: Jättestor

Sarah Sjöström är Sveriges största OS-hopp just nu. Hon har inlett året med att dominera på sina favoritdistanser under en stortävling i USA. Under VM i Kazan i somras blev det två guld och ytterligare tre medaljer. Kortbane-EM i december blev också en stor succé med tre guld. Under OS blir 100 meter fjärilsim förmodligen hennes största guldchans. I den svenska simtruppen finns också Jennie Johansson, som vann VM-guld på 50 meter bröstsim, en gren som inte finns med på OS-programmet. I Rio är det den dubbla distansen som gäller för Jennie, plus den för svensk del mycket intressanta medleylagkappen (svenskt silver i VM). Therese Alshammar är tillbaka i bassängen och satsar mot 50 meter frisim i Rio.

Skyttesport 

Svenskt deltagande: Stefan Nilsson och Marcus Svensson är uttagna av SOK

Medaljchans: Liten

Sverige har två OS-platser i skeet på herrsidan och en i damernas 10 meter luftgevär. I skeet har Marcus Svensson varit tvåa i en världscuptävling under 2015 men missade VM efter sjukdomsproblem - och under världscupfinalen i oktober blev han sist av de tolv. I samma gren tog Stefan Nilsson silver i Europeiska spelen och på VM hade han tätkänning, men tappade på slutet och blev 23:a.

Taekwondo 

Svenskt deltagande: Elin Johansson (67 kg), Nikita Glasnovic (57 kg)

Medaljchans: Stor

Efter Grand Prix-finalen i Mexiko City slutade Elin Johansson tvåa på OS-rankningen och därmed har hon ordnat en svensk kvotplats i 67-kilosklassen. Hon framstår som ett av Sveriges främsta medaljhopp i OS. Elin Johansson tog brons på Europeiska spelen i år. Nikita Glasnovic är sjua på världsrankningen.

Tennis 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Liten

Johanna Larsson har just nu en OS-plats (världsrankingen styr). Även ett svenskt dubbelpar på herrsidan (Robert Lindstedt/Johan Brunström) har chansen, även om det lär krävas en klättring på rankinglistan. Värdsrankingen den 6 juni 2016 avgör, men även några “wild card” delas ut.   

Triathlon 

Svenskt deltagande: Kanske

Medaljchans: Liten

Lisa Nordén gjorde succé under OS i London och vann Radiosportens Jerringpris. Men skadorna har förföljt OS-tvåan och just nu är hon långt från Rio. 55 damer får vara med på OS, Nordén är 85:a på OS-kval-listan. Hon har klättrade några placeringar efter intensivt tävlande i oktober. Men det finns även ”wild card” att hoppas på.

Tyngdlyftning 

Svenskt deltagande: Nej

Volleyboll 

Svenskt deltagande: Förmodligen inte

Medaljchans: Nej

Karin Lundqvist och Nina Grawender var det svenska beachvolley-paret som hade chansen att ta sig till OS. Men nu är Nina Grawender skadad och hoppet är nästan ute

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista