Foto: Dmitry Lovetsky/TT.
Elin Johansson (t.h.). Foto: Dmitry Lovetsky/TT.

Förbundskaos för svenska OS-hoppet

Svenska Taekwondoförbundet stängs återigen av från tävlande i Europa. Det Europeiska Taekwondoförbundet har nämligen hävt Sveriges medlemskap i Europa. Men konflikten ska inte påverka det svenska OS-hoppet Elin Johansson som kan fortsätta tävla internationell.

Konflikten uppstod redan hösten 2014. Det Europeiska Taekwondoförbundets styrelse gillar inte att Sverige har sitt förbund uppbyggt i två olika sektioner. Den ena är Worldtaekwondo som ingår i det olympiska programmet och den andra är Internationaltaekwondo som inte är med i OS.

Konflikten har pågått i över ett år och nu har alltså det Europeiska Taekwondoförbundet stängt av Sverige från tävlande i Europa.

– Ett beslut som påverkar våra gemensamma ambitioner och drömmar om att få delta på taekwondo-evenemang utanför Sveriges gränser, säger Johan Nilsson, ordförande i Svenska Taekwondoförbundet, i ett pressmeddelande.

Beslutet kommer att överklagas till Världsförbundet. 

Svenska Taekwondoförbundet för stöd i konflikten av RF och SOK.

– Vi är beredda att ta fajten vidare till Idrottens Skiljedomstol (CAS) i Lausanne, om det så krävs, säger Nilsson.

Elin Johansson är ett stort svenskhopp i OS. Hon slutade tvåa på världsrankingen och har säkrat en svensk OS-plats. Hon tog brons på Europeiska spelen 2015.

Elin Johansson trea i Radiosportens medaljbarometer

Även Nikita Glasnovic har klarat det internationella kvalet. Båda svenskorna kommer fortsätta kunna tävla internationellt trots konflikten.

– Men det är inte ett sådant här besked man vill ha sex månader före OS. Det är jättejobbigt. Man känner sig osäker och det är svårt att planera, säger Nikitas tränare Mario Glasnovic till TT. 

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg påpekar att beslutet "inte påverkar aktiva som är på väg mot OS".

– Där känner jag ingen oro. I OS tävlar de inte för det svenska taekwondoförbundet utan för den nationella olympiska kommittén, säger Lindeberg till TT.

Mer om Kampsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".