Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 3
Spanien gör 15-12 när Spanien möter Sverige i grupp C vid handbolls-EM i polska Wroclaw på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fredrik Sandberg/TT
2 av 3
Sveriges Johan Jakobsson i aktion mot Spaniens Viran Morros de Argila när Spanien möter Sverige i grupp C vid handbolls-EM i polska Wroclaw på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT
3 av 3
Sveriges Tobias Karlsson och Jesper Nielsen i försvar när Spanien möter Sverige i grupp C vid handbolls-EM i polska Wroclaw på onsdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sverige-Spanien 24-22

Sverige vidare trots förlust mot Spanien

Staffan Olsson: ”Surt att vi inte får med oss en pinne i dag”
1:32 min

Sverige förlorade mot Spanien, 22-24, men är ändå vidare i handbolls-EM. Därmed lever även drömmen om OS ännu. Fortsättningen blir dock tuff för det svenska landslaget, som inte får med sig några poäng in i mellanrundan.

– Det känns surt att vi inte får med oss en pinne eller två. Vi ger verkligen Spanien en match. Det är synd att vi inte sätter våra chanser, säger förbundskapten Staffan Olsson till Radiosporten.

Det blir minst tre matcher till för Sverige i handbolls-EM. Avancemanget var klart redan innan matchen mot Spanien blåstes igång.

Det var bara en fråga om hur många poäng Sverige skulle få med sig in i nästa fas. Och svaret blev - noll.

Fakta: Så tar sig Sverige vidare till OS

Förhandsfavoriten Spanien har gjort en tämligen blek figur under EM-inledningen, och imponerade inte heller nämnvärt mot Sverige. Det var knappast någon fartfylld tillställning som avslutade grupp C i Hala Stulecia.

Spanien ledde i halvtid med 12-10, och det unga Sverige fortsatte att ge spanjorerna en match en bit in på den andra halvleken - mycket tack vare en sedvanligt stabil Mattias Andersson i målet.

Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valde att lufta samtliga spelare, och både Markus Olsson och Mattias Zachrisson fick sina första minuter i mästerskapet.

Lagen följdes åt målmässigt tre fjärdedelar av matchen innan Spanien drog ifrån. Men till skillnad från de tidigare matcherna handlade det snarare om ett spanskt ryck än en svensk kollaps.

Vi har mer att ge! Formkurvan och prestationen pekar uppåt

Segermarginalen blev till slut två mål för Spanien som därmed vinner gruppen och får med sig fyra poäng in i nästa runda. Tvåan Tyskland tar med sig två.

I nästa runda väntar spel mot, i tur och ordning, Ryssland, Danmark och Ungern för svensk del.

– Vi har visat att vi kan ge alla lag en match. Det får vi ta med oss till nästa omgång, säger Viktor Östlund till Radiosporten.

I jakten på en av de två återstående OS-kvalplatserna gäller det för svensk del att hålla både Ryssland och Ungern bakom sig, samtidigt som bara ett av lagen Norge, Vitryssland och Makedonien på den andra halvan får placera sig högre än Sverige. Det innebär att matchen på fredag mot Ryssland kan bli direkt avgörande för svensk del.

Vinst, och den svenska OS-drömmen lever i allra högsta grad.

– Det blir till att börja ladda om. Vi har mött dem två gånger nyligen, det är en fördel, säger Johan Jakobsson till Radiosporten.

Förlust - och chanserna till en OS-kvalplats är i praktiken borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".