Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/TT.
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/TT.

Emma Samuelsson: En löjligt hård konkurrens

4:38 min

Fäktaren jagar en individuell OS-plats i Barcelona den kommande helgen. Men konkurrensen är kolossal - bar fyra platser finns för de euuropeiska värjfäktare som inte tar en OS-plats via kval i lagtävlingen.

Emma Samuelsson är det stora svenska hoppet och hon har chans att kvala in men inför helgen tävling är hon utanför. Men sin ranking slipper hon i alla fall tävla under den första dagen.

– Ja, men det är en grym fördel för att det är en löjligt hård konkurrens nu när det är OS. Det är 300 tjejer så det är ett riktigt ormbo så att om man tävlar på fredagen måste man vinna två tre matcher och det kan vara en olympisk guldmedaljör man får möta i en sån match, säger Emma Samuelsson.

Hon säger att det känns bra men att hon är lite orolig beroende på att hon är ojämn i sin fäktning och tror sig veta varför.

– Jag tränar inte fäktning två gånger om dagen som mina konkurrenter gör för att jag har lite brist på sparringspartners.

Taktiken inför helgen är klar.

– Jag gillar ju att gå på offensiven så jag brukar hålla ett ganska högt tempo i början och gärna ta några stötars ledning. Och sen kanske sätta mig mer i försvar och kontra. Jag går ofta ut hårt i mina matcher både på gott och ont, säger Emma Samuelsson.

Vid sidan om den individuella tävlingen tävlas det även i lag - på söndag.

Att kvala in som lag är på intet sätt lättare det är Emma samuelsson och förbundskapten Björne Väggö överens om.

– För Europa just nu har vi Rumänien och Ryssland klara och vi har ytterligare två platser öppna och vi är sex länder som slåss om dem. Frankrike, Ukraina, Italien, Estland, Ungern och Sverige. Det är stenhårt och vi behöver göra en jättebra tävling för att förbättra våra möjligheter inför det sista OsS-kvalet i Buenos Aires, säger Väggö.

Tre av fyra till lagtävlingen är klara. Det är Emma Samuelsson, Johanna Bergdal och Sanne Gars. Om den fjärde platsen konkurrerar Kinka Barvestad och Sophie Haarlem. Där får prestationerna i den individuella tävlingen avgöra.

Emma Samuelssons tävling börjar alltså på lördag medan de andra börjar sin kamp på fredagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista