Foto: TT
Niclas Ekberg kan bli en nyckelspelare på kontring. Foto: SR och TT

EM-matchguide: Sverige-Ryssland i kamp om OS-kvalplats

5:06 min

Sverige möter Ryssland på fredagen i en ödesmatch i handbolls-EM.

Sveriges behöver vinna för att ha god chans att gå vidare i turneringen och för att även ha chans på en OS-kvalplats.

Vad: Sverige-Ryssland i handbolls-EM
När: Kl 20.30
Vi sänder: I P4, på webben och i appen SR Play.
Referenter: Paul Zyra och Magnus Wislander
Fakta: Tabell Sveriges grupp

Fakta om Ryssland:

Det gamla Sovjetunionen debuterade i VM 1964 med en femteplats. Sedan var det väldiga landet ständigt i ropet, även när det via OSS blev till Ryssland. Det blev fyra OS-guld (1976 och -88 som Sovjet, 1992 som OSS samt 2000 som Ryssland).

Tre VM-guld (1982, -93 och -97), fast vi svenskar minns hellre VM-silvren 1990 och -99 när blågult vann.

Men när spelare som Lavrov, Tutsjkin, Dujsjebajev och Torgovanov blev för gamla, tynade Ryssland bort från den absoluta världstoppen. Nu kanske ryssarna är på gång igen. 

– Dock inte till en position som stornation, säger Magnus Wislander. Men de är på väg tillbaka och ligger ungefär på samma nivå som Sverige; mellan plats 6 och 12 i Europa.

Inbördes möten:

Sverige mötte Ryssland i två träningsmatcher i november och vann med nio mål i Halmstad och fyra i Gdansk. Men förbundskapten Ola Lindgren vill inte dra några växlar på det:

– Det är kanske ett lite annat Ryssland. De ser lite rappare ut här (i EM) och har ett annat flyt än de hade i träningsmatcherna.

Ryssarnas styrka:

Lindgren framhåller speciellt ryssarnas niometersspelare som vänsternian Sergej Gorbok, högernian Sergej Sjelmenko samt mittniorna Dimitrij Zjitnikov (till vardags i polska Plock) och Pavel Atman.

Den ryske målvakten Viktor Kirejev har strålande 41 räddningsprocent efter matcherna mot Danmark, Ungern och Montenegro.

OS-kvalplats i potten:

Matchen mot Ryssland är i praktiken nästan en vinna-eller-försvinna-kamp för Sverige. Förlust och OS-kvalplatsen är borta. Så vad krävs för seger?

– Viktigt är att fortsätta på den vägen vi hade mot Spanien, med den defensiven och den grunden. Och kanske få lite fler kontringsmål. Vi hade ju svårt i det uppställda spelet. Tittar vi på anfallsspelet, måste vi bli bredare och få ut bollen på kanterna så att det inte bara blir skytte från nio meter.

Sveriges segerchanser:

Magnus Wislander konstaterar att Sverige har en god chans, men att det blir tufft:

– De svenska killarna låter positiva. De tycker att de börjar få ihop spelet bättre och bättre och hitta varandra lite mer. Men jag är orolig ändå, för att jag tycker att vi gör för lite mål framåt helt enkelt. Även om vi spelar bra försvarsspel, så behöver vi göra fler mål framåt. Det är där nyckeln ligger för att besegra Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista