Foto: Jean-Christophe Bott / AP
Uefas generalsekreterare Gianni Infantino. Foto: Jean-Christophe Bott / AP

Fifavalet: Sverige stöder Infantino

Karl-Erik Nilsson: Sverige backar Infantino
5:22 min

Karl-Erik Nilsson bekräftar för Radiosporten att Sverige kommer att stödja Gianni Infantino i FIFA:s presidentval. Formellt beslut på torsdag.

Inför det internationella fotbollförbundet Fifas kongress om en dryg månad har både Tyskland och Island redan ställt sig bakom den europeiska kandidaten Gianni Infantino. Nu gör Sverige samma sak.

– Det är väldigt mycket som talar för att Europa kommer ställa sig bakom honom, bekräftar Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Radiosporten.

Idag träffas samtliga Uefas medlemsländer i Schweiz för att gå igenom läget inför Fifa-kongressen om en dryg månad. Efter turbulensen som varit där både den avgående presidenten Sepp Blatter och favoriten att ta över, Uefas ordförande Michel Platini, just nu är avstängda från all fotboll är läget speciellt. Det återstår just nu fem kandidater till jobbet och Sverige har hittills avvaktat med att ta ställning.

Men nu verkar förbundet ha bestämt sig. Enligt Karl-Erik Nilsson talar allt för att Sveriges röst kommer att falla på den europeiska kandidaten Gianni Infantino.

– Vi har träffat alla kandidater och det är ingen tvekan om att Gianni Infantino gjorde ett väldigt bra intryck, säger Karl-Erik Nilsson till Radiosporten.

Häromdagen gick Tyskland och Island ut och berättade att dom står bakom Infantino. Nu talar det mesta för att Infantino också blir den kandidat som hela Uefa ställer sig bakom.

– Det är väldigt mycket som talar för att Europa kommer ställa sig bakom honom och från svensk sida har vi ingen annan uppfattning.

Formellt sett fattas beslutet när Svenska fotbollförbundet har styrelsemöte på torsdag.

Vad får dig att säga att han är ett bra namn?

– Vi känner honom väl. Han gjorde ett bra intryck under intervjuerna. Manifestet som han levererat. Han har varit en viktig kugge i reformarbetet som pågått i Fifa under hösten.

Hur ser du på att han stått nära Michel Platini?

– Vi gör bedömningen att det är isolerade saker. Infantino har blivit godkänd tillsammans med dom andra kandidaterna.

Vilka chanser har han att vinna tror du?

– Det är en väldigt svår fråga. Jag vet att han har ett väldigt starkt stöd i Nordamerika. Men det är ingen tvekan om att Sheikh Salman från Bahrain har ett starkt stöd i Asien och Afrika. Det är väldigt svårbedömt som jag ser det. 

Han vill bland annat ha 40 lag i VM. Var står du i den frågan?

– Jag har varit skeptisk ända tills jag ser hela bilden. Om det går ut över minskade internationella speldatum, då är det inte bra för helheten. Jag vill se konsekvenserna av det förslaget innan jag jublar och säger att det är bra.

Kandidaterna:

Prince Ali Bin Hussein, Jordanien. Idag vice president i FIFA, var den som utmanade Sepp Blatter längst i förra årets val, där Blatter segrade.

Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, Bahrain. President i AFC, det asiatiska förbundet. Väntas ha starkt stöd från just Asien samt i Afrika.

Jerome Champagne, Frankrike. Jobbade inom FIFA under Sepp Blatter mellan 1999 och 2010, men har hittills inte blivit kopplad till korruption.

Tokyo Sexwale, Sydafrika. Politiker och affärsman. Har också en bakgrund som ANC-politiker.

Gianni Infantino, Schweiz. UEFA:s generalsekreterare sedan 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".