Arkivbild: Tom brady (t.v.) och Peyton Manning. Foto: Kevin C. Cox/TT.
Arkivbild: Tom brady (t.v.) och Peyton Manning. Foto: Kevin C. Cox/TT.

Gigantmötet Manning mot Brady

6:13 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson har även god koll på amerikansk fotboll och vilka fyra lag som gör upp om de två platserna till Super Bowl.

Denver Broncos-New England Patriots

Manning vs. Brady
I USA är all fokus på det här som förmodligen blir sista matchen giganterna emellan. Peyton Manning och Tom Brady har dominerat sporten under 2000-talet och kommer gå till historieböckerna som två av de allra bästa genom tiderna. Men den här säsongen är Manning hämmad av skador och inte alls på topp - faktum är att det är Broncos starka försvar som burit fram laget den här säsongen. Brady däremot är bättre än någonsin och kan bli historisk om han vinner Super Bowl i år, ingen annan har tagit hem titeln fem gånger.

Patriots skadefria
Brady är hjärnan i offensiven men han hade problem mot slutet av grundserien när lagets bästa recievers, alltså de som ska fånga bollarna, var skadade. Nu är stjärnorna Danny Amendola och Julian Amendola tillbaka, och då blir New England ännu ett strå vassare.

Hemmaplan
Denver ligger på hög höjd, vilket brukar vara svårt för motståndarna att anpassa sig till. ofta sitter spelarna med syrgas på bänken mellan spelen. Och Tom Brady har genom sin karriär haft svårt när han spelar borta mot Broncos.

Tips: New England Patriots till Super Bowl.


Carolina Panthers-Arizona Cardinals

Uppstickare
Varken Arizona eller Carolina har varit särskilda framgångsrika klubbar genom åren, inget av dem har någonsin varit i Super Bowl så det är naturligt att de flyger lite under radarn, särskilt i Sverige. Men sett till den här säsongen är det giganternas match, de här lagen hade flest segrar i grunderien under hösten.

Offensiva lag
Jag tror att det kommer bli en väldigt underhålland ematch mellan två offensiva lag, de två gäng som gjorde överlägset flest poäng under grundserien. Båda gängen försöker lura motståndarna med våghalsade spel i offensiven. Arizona spelar gärna med långa passningar, Carolina blandar mer kast med att även quarterbacken Cam Newton springer med bollen.

Oerfarna quarterbacks
Till skillnad från den andra matchen är det här två quarterbacks som inte har särskilt stor erfarenhet av de stora matcherna, varken Cam Newton i Panthers eller Carson Palmer i Cardinals har varit så här långt framme i slutspel tidigare och en självklar ingång till detta möte är: vem kan bäst hantera den otroliga pressen?

Tips: Carolina Panthers till Super Bowl.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista