Mikaela Shiffrin är idol bland unga svenskar. Foto: TT
Mikaela Shiffrin är idol bland unga svenskar. Foto: TT

Juniorsporten: Ungdomar i Göteborg har sin bästa vinter

15 min

Det här är Juniorsporten från ett vintersmyckat Göteborg där snön ligger fluffigt tjock i drivor, åkrarna och golfbanorna har blivit till längdåkningsområden och i de små och få alpina pisterna knarrar snön under skidorna.

Så här brukar det inte vara på vintern på Västkusten. I Alebacken i Alafors strax norr om Göteborg tränar de två alpina föreningarna i Göteborg, Väst Alpin och Göteborgs slalomklubb. Men de senaste två säsongerna har det inte blivit många träningspass på grund av värmen som gjort att det inte ens gått att fylla backarna med konstsnö.

Men nu ser det bra ut. Snön sprutar ut ur kanonerna - och kyla en vecka till borde säkra snötillgången långt in i mars. Under de här förutsättningarna tränar Klara Magnusson och Emil Pettersson i Göteborgs Slalomklubbs U14 - för ungdomar som är 13 och 14 år. Som ni kanske förstår blir det nödvändigt att lägga större delen av träningen en bra bit från Göteborg.

– Man åker bort väldigt mycket på helgerna. Om man har tur på vintern så kommer det lite snö här i Göteborg så man har chans att spruta så man kan åka lite extra skidorna på vardagarna, säger Klara Magnusson.

De två senaste åren har det nästan inte blivit nån träning alls i Göteborgsområdet. Två dagar fanns det snö i backen ifjol, men i år ser det bättre ut. Kylan gör att snökanonerna sprutar för fullt och det lär finnas snö i Alenacken hela mars.

Emil Pettersson gillar storslalom bäst.

– Det går ganska fort och så är det mycket teknik.

Eriks förebild är fransmannen Thomas Fanara medan Klara ser upp till Lindsay Vonn och Mikaela Shiffrin.

– När vi var i Österrike senast då var Mikalea Shiffrin och tränade bredvid oss och då filmade vår tränare henne och sen filmade han oss också och så kollade vi skillnaden.

Och jodå - Klara fixade en autograf!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista