Gabriel Wikström och Björn Eriksson. Foton: TT.
Gabriel Wikström (t.v.) och Björn Eriksson. Foton: TT.

Efter kritiken: Sverige kan få oberoende antidopningsbyrå

1:00 min

Efter den ryska skandalen och Arne Ljungqvists hårda kritik mot Sveriges antidopningsarbete så öppnar Riksidrottsförbundet och regeringen för en fristående antidopningsorganisation.

En svensk antidopningsbyrå kan bli verklighet. Idrottsministern är positiv och RF har som målsättning att ta ett beslut i början av året. 

Det efter kritiken mot Sverige.

”Det är dags för Sverige att på nytt bli föregångsland i antidopningsarbetet”, skrev Arne Ljungqvist, tidigare vice ordförande i Wada, i en debattartikel i DN i november. Artikeln var också undertecknad av dopningskommissionens ordförande Kristina Olinder och Folke Sjöqvist, f.d chef på antidopningsenheten på Karolinska sjukhuset.

I artikeln riktades hård kritik mot att Sverige inte har en oberoende antidopningsorganisation, skild från Riksidrottsförbundet (RF).

”Omständigheterna som avslöjats kring den ryska dopningsskandalen visar vikten av att det nationella anti-dopningsarbetet bedrivs av en från idrotten fristående och oberoende organisation. Så är det på många håll i vår omvärld, men inte i Sverige.”, stod det.

Även moderaternas idrottspolitiska talesperson Saila Quicklund har argumenterat för att ”ett nationellt institut mot dopning behövs”.

Idrottsministern Gabriel Wikström (S) är positiv till en fristående organisation.

”Jag ser möjlighet till samordningsvinster med en fristående nationell antidopningsorganisation. Dopning är ett samhällsproblem såväl inom som utanför föreningsidrotten. Tillkomsten av en fristående nationell antidopningsorganisation måste ske i nära dialog med Riksidrottsförbundet”, säger Gabriel Wikström i en skriftlig kommentar till Radiosporten.

RF:s ordförande Björn Eriksson vill nu se över frågan, för att snabbt kunna ta ett beslut.

– Vi vill titta på det under första kvartalet 2016. Jag är ny, RF:s generalsekreterare och idrottsministern är ny, säger Björn Eriksson.

2011 föreslog regeringens utredare att en ny och fristående antidopningsorganisation skulle inrättas. Antidopningsarbetet skulle flyttas bort från RF. Utredningen menade att det annars kan ”uppstå situationer där den svenska modellens trovärdighet skulle kunna ifrågasättas, exempelvis att en elitidrottsutövares misstänkta bruk av förbjudna dopningssubstanser eller metoder inte utreds eller bestraffas.

Den dåvarande Allians-regeringen valde att inte göra som utredningen föreslog, efter att remissvar pekade på svårigheter med formen för organisationen. Fortfarande är antidopnings-verksamheten en del av Riksidrottsförbundet.

I Danmark, Norge och Finland har antidopningsverksamheten flyttats till nya fristående organisationer.

– Målet att ha en fristående struktur är det ingen part som har något emot, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson säger till Radiosporten att det inte kommer tillsättas en ny utredning, men att han, RF:s generalsekreterare och idrottsministern behöver några månader för att sätta sig in i varför det inte har blivit en fristående organisation än.

– Världen går inte under om det tar några månader, säger Björn Eriksson.

RF:s antidopningskommissions ordförande är väldigt tydlig med att det bör bli en fristående organisation, men Björn Eriksson har inte bestämt sig än.

– Även de dödsdömda i vilda västern fick chansen att röka en sista cigarr, säger Björn Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista