Charlotte Kalla. Foto: AFP/TT
Charlotte Kalla. Foto: AFP/TT

Christer Skog: ”Banorna i Nove Mesto passar Kalla väldigt bra”

I helgen är det världscuptävlingar i tjeckiska Nove Mesto. I Radiosportens sändningar kommer vi att höra Christer Skog, tidigare förbundskapten för svenska skidlandslaget, som inhoppande skidexpert.

– Säsongen vänder nu kan man säga, så det blir spännande att se vilka som gör en bra andra halva av säsongen, säger Christer Skog.

Charlotte Kalla har inte tävlat sedan Tour de Ski, tror du att hon har hunnit ladda batterierna ordentligt?

– Jag tror det. Hon ha ju gjort ungefär samma recept som Stina Nilsson, som bara hade åkt skidor i 45 minuter efter Tour de ski och sen gick hon och vann, så det verkar vara ett bra svenskt recept, säger Christer Skog.

Hur tycker du att Charlotte Kalla har sett ut i vinter?

– Lite upp och ner, det blir spännande, vi är ju faktiskt nästan bara i början av säsongen och det viktigaste är ju att vara i form i februari och mars för det är då de stora tävlingarna är, om man tar bort Tour de ski, säger Christer Skog och fortsätter:

– Jag tror att banorna i Nove Mesto kan passa henne (Kalla) väldigt bra, det blir långa backar på treans växel och det tror jag kan passa henne väldigt bra.

Charlotte Kalla ligger fyra i världscupen efter den norska trion Johaug, Östberg och Weng. Tror du att hon har någon chans att rå på norskorna?

– Det kanske är med hjärtat man säger det, men det brukar vara så att den norska formen, om man nu ska titta historiskt kan bli lite sämre, det är svårt att prestera under en hel säsong. Om de går ner lite och Kalla tar ett snäpp upp så kan hon konkurrera, och det är många poäng kvar att kämpa om, säger Christer Skog.

Calle Halfvarsson har ju varit sjuk i vinter, när tror du han kan vara tillbaka i bra tävlingsform?

– Det är svårt att bedöma, jag vill nog se honom lite mer. Men han har en så hög kapacitet, så får han lite bra träning någon månad och några tävlingar i sig så. Han börjar också bli så rutinerad att han vet att det är självförtroendemässigt, så då tror jag att det kan smälla till ganska fort, säger Christer Skog.

Det är ju många svenska åkare som haft problem med sjukdomar i vinter och framförallt har de haft problem med luftrören, vad tänker du om det?

– Jag tror att de måste titta över efter säsongen vad det beror på att så många är så pass mycket sjuka, om det är träningsupplägg eller om det kan vara något annat, säger Christer Skog.


Tidsprogram Nove Mesto

Lördag

12.45 10 km fristil damer

14.15 15 km fristil herrar

Vi sänder tävlingarna i P4 extra

Söndag

10.30 4x5 km stafett damer Vi sänder på webben

12.00 4x7,5 km stafett herrar Vi sänder i P4 extraGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista