Charlotte Kalla. Foto: AFP/TT
Charlotte Kalla. Foto: AFP/TT

Sverige femma i damstafetten

Sveriges damer slutade på femte plats i världscupstafetten på skidor i tjeckiska Nove Mesto. Som så många gånger tidigare var Norge överlägset och vann med 42 sekunder före tvåan USA.

Sverige med debutanten Evelina Settlin, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist och Marika Sundin var till slut 2.14,9 efter segrande Norge.

Det var ett till hälften oerfaret svenskt lag i stafetten i tjeckiska Nove Mesto. Med både Ida Ingmarsdotter och Stina Nilsson borta, de valde att stå över helgens tävling, fick Evelina Settlin göra stafettdebut i världscupen och köra förstasträckan, och Marika Sundin hoppa in på den sista.

Det räckte till en femteplats - 2.14,9 efter segrande Norge.

Däremellan gjorde Charlotte Kalla och Maria Rydqvist bra insatser. Kalla åkte till exempel jämnt med norskan Heidi Weng på sin klassiska sträcka, och körde upp Sverige sex placeringar till fjärde plats. 

En placering som Rydqvist höll på tredje sträckan (fristil), men Marika Sundin fick ge sig mot Tysklands Nicole Fessel som snodde fjärdeplatsen på sista sträckan.

De två åkte fel och körde en bit på den klassiska slingan, men insåg sitt misstag och vände. Efter den fadäsen tappade Sundin kraften i benen.

Norge, som hade Therese Johaug och Astrid Uhrenholdt Jacobsen på fristilssträckorna, vann med 42 sekunder före USA. Finland blev trea, 55 sekunder efter.

Norge vann inte helt oväntat också herrstafetten, sex sekunder före Ryssland.

Ett orutinerat svenskt lag gjorde en blek insats och blev tolva, 2.18 efter.

Calle Halfvarsson fick lämna återbud på grund av halsont och Jens Burman, Simon Andersson, Martin Johansson och Carl Quicklund körde för Sverige.

TT/Radiosporten
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista