Arkivbild.Mona Brorsson. Foto: Robert Henriksson/TT
Arkivbild.Mona Brorsson. Foto: Robert Henriksson/TT

Framskjuten placering för skidskyttedamerna

4:03 min

Sveriges damer slutade sexa och gjorde sitt bästa resultat på nästan fyra år i världscupstafetten i skidskytte i Anterselva.

– Det är riktigt bra från samtliga. Vi vet att vi kan vara med där uppe, så det är skönt att visa det också, så sa Ingela Andersson till Radiosporten efteråt.

Förutom Andersson så bestod kvartetten av Emma Nilsson, Mona Brorsson, och Linn Persson som tillslut slutade 50 sekunder efter segrande Frankrike. Till en pallplats och trean Ryssland saknades 29 sekunder.

Frankrike vann med 17 sekunder före Tjeckien.

Sverige var efter tre rundor med och kämpade om pallplatserna. Ingela Andersson körde tredje streckan och var bland dem som imponerade mest. 24-åringen sköt bara en bom och hade andra bästa sträcktid jämfört med de hon körde mot.

– Efter mitt sista skytte tittade jag över axeln och såg att många stod kvar. Sedan tittade jag på skärmen och såg att jag var tvåa. Då var det ju bara att köra, berättar Andersson som sedan tidigare har ett guld i ungdoms-OS.

Ett par bom av Linn Persson på sista rundan innebar att Sverige föll bakåt, och slutade sexa. Senast Sverige tog en så framskjuten stafettplacering på damsidan var vid VM i Ruhpolding 2012. 

Om ett par månader körs VM i Oslo, och Andersson är nu optimistisk.

– Vi är jättepeppade, hela damlaget har tagit ett stort kliv framåt. Det är bra stämning och bra go i laget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista