Anabola steroider. TT Foto: Stockholmspolisen
TT Foto: Stockholmspolisen

Dopningskommissionen: Viktigt med oberoende

Kristina Olinder om friståande antidopningsbyrå
3:54 min

Kristina Olinder är ordförande i dopningkommissionen, som är en del av riksidrottsförbundet. Hon vill ha en förändring, en från idrotten, fristående antidopningsverksamhet. En verksamhet som kopplas loss från sporterna.

Radiosporten har tidigare berättat att Sverige kan få en fristående antidopningsbyrå, bland annat som en sorts effekt av den hårda kritik mot det Svenska antidopningsarbetet, som Sveriges ledande dopningsbekämpare Arne Ljungkvist lanserat.

Kristina Olinder är ordförande i dopningkommissionen, som är en del av riksidrottsförbundet. Hon vill också ha en förändring, en från idrotten, fristående antidopningsverksamhet. En verksamhet som kopplas loss från sporterna.

– Därför att ingen ska kunna tro att arbetet påverkas inifrån idrotten.

Finns sådana misstankar nu?

– Inte i Sverige, men man ser ju vad som har hänt utomlands, i Ryssland och så. Bara möjligheten att det kan finnas en sådan påverkan kunde skada anseendet.

Att det inte finns en fristående antidopningsbyrå, har det påverkat antidopningsarbetet negativt?

– Nej det tror jag inte, jag tror vi har gjort ett bra arbete med de resurser vi haft. Antidopningsarbetet i Sverige är och har varit bra.

Men skulle det ha kunnat vara ännu bättre med en annan organisation?

– Med en annan organisation hade man även kunnat inbegripa dopningen ute i samhället och det hade varit en fördel för samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".