Arkivbild 2010: Nick Lindahl under match i Sydney
Arkivbild 2010: Nick Lindahl under match i Sydney. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenskaustraliern erkänner läggmatch

Svenskaustraliske tennisspelaren Nick Lindahl erkänner i en matchfixningsrättegång i Australien att han använt ett korrupt beteende.

Den svenskaustraliske tennisspelaren Nick Lindahl erkänner i en rättegång om matchfixning att han använt ett ”korrupt beteende” i samband med spel på tennismatcher.

Däremot bestrider han att han medvetet förlorat matcher.

27-årige Lindahl, född i Malmö, greps för snart ett år sedan för anklagelser om läggmatcher.

Sydney Morning Herald skriver att åklagaren vid rättegången i Sydney påstår att Lindahl sagt till två vänner att han skulle ”tanka”, medvetet förlora, en match i en turnering 2013. De kunde då satsa pengar på en Lindahl-förlust.

Spelbolaget Sportingbet fattade misstankar mot de höga insatserna och stoppade spel på matchen.

Motståndaren i matchen – den då orankade juniorspelaren Andrew Corbitt – ska ha avvisat anbudet om läggmatch och i stället informerat tävlingsansvariga. Som en effekt av detta inleddes en förundersökning.

”Är vad tennisspelare gör”

Polisen har avlyssnat ett telefonsamtal där Lindahl uppmanat en av männen att göra sig av med dator och mobiltelefon.

Lindahl ska också ha sagt i telefonsamtalet att han berättat för polis att han medvetet förlorat matcher ”eftersom det är vad tennisspelare gör när de inte kan spela sitt allra bästa.” 

I förra veckan uppgav BBC och Buzzfeed att flera toppspelare i tennis skulle ha varit inblandade i läggmatcher.

Världsettan Novak Djokovic sade då att han blivit erbjuden pengar för att förlora en match. Även svenskan Sofia Arvidsson har fått samma fråga.

Rättegången i Sydney fortsätter de närmaste dagarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista