Backen i Schladming. Foto: Mats Dahlberg
1 av 2
Backen i Schladming. Foto: Mats Dahlberg
Backen i Schladming. Foto: Mats Dahlberg
2 av 2
Backen i Schladming. Foto: Mats Dahlberg

Guide: Slalomduell i prestigefyllda Schladmning

0:31 min

Det är slalomtävlingen med stort S – den som alla slalomåkare helst av allt vill vinna. Schladmings kvällsslalom inför 50.000 entusiastiska åskådare.

Vad: Slalom, världscupen (h).

Var: Schladming, Österrike.

När: 17.45 (åk ett) samt 20.45 (åk två).

Radio: 17.45-17.59 i P3. Därefter i Sportextra i P4.

Slalomtävlingen är en kassako för Schladming utan motstycke – 125 miljoner kronor omsätter tävlingen där biljettpriserna varierar från en dryg hundralapp till drygt 5 000 kronor för dom dyraste plåtarna.

Alla bäddar i och runt Schladming är slutsålda, i praktiken alltid i form av paket där mat, liftkort och andra saker ingår.

Schladmings kvällsslalom är full av siffror. Runt 2.000 personer jobbar med tävlingen på ett eller annat sätt. 500 är poliser, säkerhetsvakter, röda kors-arbetare eller brandmän. 250 jobbar med pisten i rutschpatruller eller som portvakter. Och så finns förstås dom 50 experterna som i veckor sett till att snön är som den ska i konsistens och hårdhet.

Det enda som kan stoppa entusiasmen är om vädret är för grinigt. Ett år, när undertecknad var på plats, kom bara 15.000 åskådare till första åket. Det ösregnade!

Men med tre österrikare i topp inför andraåket lämnade man sina krypin och TV-apparater och gick ut till backen som kommer ner precis mitt i byn. Så när det skulle avgöras så var publikantalet tredubblat!

Österrikiska slalomåkare brukar för övrigt leverera när det är kvällsslalom i Schladming. Av 18 tävlingar och totalt 54 pallplatser har österrikarna snott åt sig 21.

Upplagt för duell

Bara vid tre tillfällen har det varit en prispall utan Österrike på plats. Som förra året, när ryssen Alexander Horoshilov hade sällskap av Stefano Gross, Italien, och Felix Neureuther, Tyskland. Bäste hemmaåkare var Marcel Hirscher på 14:e plats...

Den här gången är det upplagt för en rejäl fight mellan Hirscher och norrmannen Henrik Kristoffersen, som ni kanske hörde i Radiosportens inför-säsongen-kväll från Kåbdalis i höstas där den sympatiske killen tittade in och pratade om tankar inför säsongen.

Henrik Kristoffersen har vunnit fem av dom sex slalomtävlingarna som körts under säsongen, Marcel bara en. Dom senaste två tävlingarna har segermarginalen varit 6/100-delar och 3/100-delar för norrmannen. Och Hirscher är hjärtligt trött på att ha marginalerna mot sig.

Radiosportens expertkommentator Torgny Svensson säger så här om duellen mellan duon:

Dom har tagit slalomen till en ny dimension. Det påminner lite om duellerna mellan Ingemar Stenmark och Phil Mahre.

Och Torgny, om någon, borde ju veta – han var Stenmarks tränare på den tiden.

Kanske kan också någon av våra svenska åkare blanda sig i striden om en pallplats. Mattias Hargin visade i Kitzbühel i söndags att han är rejält på gång och slutade fyra.

Samma placereing som Jens Byggmark hade i tävlingen innan. För Andre Myhrer innebär tävlingarna i Schladming att han är tillbaka på den plats där han säkrade totalsegern i slalomcupen för några år sedan. Kanske kan det väcka liv i slalombenen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista