Sveriges Lisa Dahlkvist kramas om av Jessica Samuelsson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Lisa Dahlkvist kramas om efter sitt mål. Foto: TT

Svensk målfest – nu kan Asllani petas från OS-kvalet

3:18 min

Sverige fick flera sköna besked i OS-kvalgenrepet när man besegrade Skottland med 6-0. Men kanske inte lika skönt besked för anfallaren Kosovare Asllani som inte var med.

– Det blir svårt för henne att slå sig in i det här laget, säger förbundskapten Pia Sundhage till Radiosporten. 

Träningsmatchen mot Skottland spelades i en slutsåld inomhushall i Göteborg. Men fokus var på det stundande OS-kvalet. Pia Sundhage fick flera sköna svar.

– Jag är väldigt nöjd med att Lisa Dahlqvist och Caroline Seger spelar så bra ihop och så håller vi nollan, det är bingo inför OS-kvalet, säger Pia Sundhage.

Bingo för Sundhage innebär kanske inte lika positivt besked för Kosovare Asllani. Anfallaren som tidigare varit given i laget har haft svårt att behålla sin plats då hon saknat klubblag. Nu har hon gjort klart med Manchester City. Men det är ingen garanti för att komma med i truppen som ska OS-kvala i början av mars.

– Det blir svårt för Asllani att slå sig in med tanke på den fantastiska vecka vi haft. Men Kosse är en bra fotbollsspelare. Hon behöver spela bra fotboll, då är jag den första att plocka ut henne. Men det kommer förmodlingen ta tid att byta klubb, säger Sundhage.

Sverige spelade under den första halvleken med hög och intensiv press samtidigt som man hotade framåt genom ständiga djupledslöpningar. Och det skulle ge utdelning. 

Efter 39 mållösa minuter gjorde Sverige tre mål innan den första halvlekens slut, efter att Lisa Dahlkvist inlett målskyttet med ett fint skott från distans.

Skottland hämtade sig aldrig efter de tre snabba målen, och den andra halvleken tappade i intensitet jämfört med den första. 

Men Sverige fortsatte att trumma på, och fler mål skulle komma. I den 68:e minuten sprang sig Lotta Schelin fri och visade klassen när hon höll undan sin försvarare och samtidigt satte 4-0.

I den andra halvleken lät Pia Sundhage flera spelare få chansen, och inbytta Pauline Hammarlund tackade genom att göra både 5-0 och 6-0. Piteåanfallaren imponerade ordentligt under sitt byte, och visade att ingen spelare kan vara säker på startplats.

Radiosportens expert Anette Börjesson var nöjd med insatsen.

– Det ser onekligen bra ut. Sverige spelar lugnt och behärskat i försvaret och går inte bort sig. Man har ett försvarsspel från anfall ned till backlinjen, just det som kommer krävas i ett OS-kval.

OS-kvalet startar den 2:a mars i Holland där Sverige möter Norge, Schweiz och Holland.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista