Björn Eriksson
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX.

Wada och IOK uppvaktas: "Förbjud syrgasmasker"

1:42 min

Norges Idrottsförbund har skrivit ett kravbrev till Wada och IOK med maningen att införa ett förbud mot användande av syrgasmasker inom idrott. Och RF-chefen i Sverige följer med i rygg.

- Jag tycker, även om Norge ligger steget före, att det här är alldeles utmärkt, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till Radiosporten.

Är vi nära ett initiativ också från Sveriges sida?

- Vi har påbörjat en diskussion, men det är bra att Norge kom före. Detta är en typ av fråga där vi behöver en internationell positionering. De var helt enkelt denna gång kvickare ur startblocken är vad vi var, säger Björn Eriksson.

Norges riksidrottsstyrelse har beslutat att skicka en formell skrivelse till Internationella olympiska kommittén (IOK) och antidopningsbyrån Wada med kravet att införa ett förbud.

Syrgasutrustning är i nuläget tillåtet att använda. Många fruktar att det också inom en nära framtid ska börja användas i tävlingssammanhang. Hittills har syrgasmasker framför allt använts på träning av finska toppskidåkare.

- Detta är omdiskuterat medicinskt, och för oss är detta också en fråga om värderingar, säger Tom Tvedt, ordförande i Norges Idrottsförbund till NRK. Italien har infört ett förbud mot detta, och vi menar att det är på tiden att få till ett förbud för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista