STOCKHOLM 20140525 Franska hästen Timoko med kusken Björn Goop vinner Elitloppet 2014 på Solvalla. Foto: Sören Andersson / TT
Franska hästen Timoko med kusken Björn Goop. Foto: Sören Andersson / TT

Prix d´Amerique: Här är största svenskhoppet

Anders Lindqvist inför Prix d'Amerique
6:47 min

Störst chans till svensk framgång på förhand har Björn Goop bakom elitloppsvinnaren Timoko, enligt travprofilen Anders Lindqvist.

– Det är sällan eller aldrig jag har sett honom så fin som när han vann senast. Har Bold Eagle en dålig dag så kan det mycket väl vara Timoko som vinner.

Två svensktränade hästar kommer till start i årets upplaga av travklassikern Prix d'Amerique eller Grand Prix d´Amerique som det numer heter - Lutfi Kolgjinis Mosaique Face och Stefan P Petterssons Oasis Bi.

Travprofilen Anders Lindqvist som är bosatt i Frankrike har bra koll på startfältet men ger inte de svenska hästarna så stor chans.

– Inte toppchans direkt av senaste starterna att döma och på grund av att vi har en jättefavorit i Bold Eagle.

Senaste svenske vinnaren på Vincennesbanan i Paris är ju Stefan Hultmans Maharajah som med Örjan Kihlström vann loppet 2014 och då blev den sjätte i raden av svenska segrare.

I Prix de Belgique som är genrep inför storloppet var det av de svenska hästarna Oasis Bi som presterade bäst. Hästen kom trea medan Mosaique Face slutade oplacerad.

Loppet vanns av femårige Bold Eagle som glänste enormt trots en icke fördelaktig resa. När Franck Nivard tog sats blev övriga i loppet statister.

Efter loppet jämfördes Bold Eagle med tidigare segrare och storstjärnor som Varenne och Ready Cash, men det är Lindqvist skeptisk till.

– Han har varit fantastiskt bra men han måste bevisa det först. Men vinner han på söndag så får jag väl ge mig.

Största chans till svensk framgång på förhand kanske Björn Goop har bakom elitloppsvinnaren Timoko som inte fanns med i Prix de Belgique utan hade sitt genrep i Prix de Bourgogne för en månad sedan. Där kunde Goop finåka till en solklar seger.

– Det är sällan eller aldrig jag har sett honom så fin som när han vann senast. Har Bold Eagle en dålig dag så kan det mycket väl vara Timoko som vinner, säger Anders Lindqvist.

Mer svenskt i loppet bakom norske Lionel där Örjan Kihlström sitter upp och bakom Bold Eagle kan han också vara aktuell.

– Örjan är inte bara en av Sveriges bästa kuskar - han är en av världens bästa. När Örjan kör kan vad som helst hända säger Lindqvist.

Fjolårssegraren Up And Quick har inte många förespråkare den här gången. Inte så konstigt menar Anders Lindqvist.

- Han var väl en av dem som gjorde sämst intryck i det senaste loppet. Med omlagd träning kan man kanske få honom på bättre tankar. Men - det är möjligt att han har passerat bäst-före datum.

Grand Pix d'Amerique avgörs söndag eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".