Svenskarna jublar beskedligt efter segern. Foto: TT
1 av 2
Svenskarna jublar beskedligt efter segern. Foto: TT
Andreas Nilsson gör mål mot Ungern. Foto: TT
2 av 2
Andreas Nilsson gör mål mot Ungern. Foto: TT

OS-drömmen lever för Sverige

Expert Wislander: "Bara att lyfta på hatten"
4:24 min

Sverige gjorde sitt och besegrade Ungern med 22-14 i handbolls-EM.

Nu står hoppet till att Spanien tar poäng mot Ryssland för att Sverige ska få en OS-kvalplats.

– Väldigt bra genomförd match av Sverige. Försvarsspelet och målvaktsspelet var fruktansvärt bra, det är bara att lyfta på hatten, säger Radiosportens expert Magnus Wislander.

Ett Europamästerskap brukar handla om medaljer, men redan innan turneringen började stod det klart att målet för det svenska laget var att knipa en av de två platserna till OS-kvalet som delas ut på EM.

Utan stjärnor som bland andra Kim Andersson, Jim Gottfridsson, Kim Ekdahl du Rietz sågs det som en nog så tuff uppgift för den unga niometerslinjen med Lukas Nilsson, Viktor Östlund, Jesper Konradsson.

Men det kan ha gått vägen.

Efter att bara ha besegrat Slovenien i det första gruppspelet och sedan kryssat mot Ryssland och Danmark i mellanrundan var Sverige pressat att ta poäng eller vinna mot Ungern för att fortsatt ha chansen - och vann gjorde man.

Behöver spansk hjälp

Det enda som kan hindra Sverige från att fortsätta drömma om en augusti i Rio de Janeiro är att Ryssland besegrar Spanien senare i kväll. I så fall blir Ryssland det bästa icke-kvalklara laget i grupp 1 och får OS-kvalplatsen.

Den avslutande gruppspelsmatchen i Wroclaw blev inte någon fartfylld historia.

Kanske var det de futtiga 18 timmarna som Sverige haft på sig att ladda om på efter tisdagens 28-28-drabbning med Danmark, kanske var det faktumet att Ungern inte hade något att spela för.

Målsnålt

Ungern kom inte upp på samma nivå som när man pressade Spanien under tisdagskvällen, och bra försvarsspel och sämre skytte från båda lagen gjorde matchinledningen till en målsnål historia.

Sverige hade kommandot i matchen från start och skapade sig ett tremålsöverläge till halvtidsvilan, 10-7.

Det svenska försvaret fortsatte att göra det svårt för de ungerska skyttarna efter paus, och Mattias Andersson kunde rädda totalt 55 procent av skotten han fick mot sig - bland annat två straffar.

– Vilken match han gör. Han är grym Mattias Andersson, sade Magnus Wislander mitt under matchen.

Samtidigt hittade Sverige bättre lägen i anfallsspelet och kunde dra ifrån. Lukas Nilsson och Viktor Östlund blev Sveriges bästa målskyttar med fem mål vardera.

Och nu återstår det bara för Sverige att hoppas på att Spanien gör sitt.

– Du får säga grattis efter matchen ikväll, säger Jonas Källman till Radiosporten angående den eventuella OS-kvalplatsen.

Även om Sverige inte når OS-kvalplatsen är Magnus Wislander nöjd med Sveriges turnering.

– Med lite mer rutin på Lukas Nilsson, Jesper Konradsson och Viktor Östlund är vi inte alls många mål ifrån en semifinal i det här mästerskapet, säger Wislander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".