Foto: TT
Hammarbybacken. Foto: TT

Tunt med svenska åkare i Hammarbybacken

1:08 min

Två damer och två herrar - större än så ser inte den svenska representationen ut att bli när det ska köras världscupslalom i Hammarbybacken i Stockholm om 3,5 vecka.

Kanske inte riktigt vad arrangörerna hoppats på. För när Sverige fick tävlingarna dominerade svenska slalomåkare i prislistorna. Riktigt så har det ju inte sett ut i vinter.

En blick in i det komplicerade regelverket för parallellslalomen, där 16 damer och 16 herrar får plats, visar att Frida Hansdotter, som leder slalomcupen, och Maria Pietelä-Holmner blir enda svenska damerna i backen. Mattias Hargin och Andre Myhrer kvalar in på herrsidan.

Närmast att kvala in är Jens Byggmark och Anna Swenn-Larsson. Men det förutsätter att dom tar rejält med poäng i dom enda slalomtävlingar som återstår före Stockholm. Maribor i helgen för damerna och japanska Yuaza Naeba för herrarna.

Det är dom tolv främsta i den ständigt levande världscupslalomrankingen som får plats. Övriga fyra hämtas från totalrankingen med det förbehållet att åkaren måste vara bland dom 30 bästa slalomåkarna. Låter det krångligt? Möjligen, men det innebär att duktiga fartåkare icke göre sig besvär i slalombacken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista