Svenska skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip
Skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip. Foto: TT Nyhetsbyrån

Grip: ”Vill se ett förbud innan syrgas används i tävling”

2:27 min

Svenska skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip vill se ett snabbt förbud mot syrgasmaskerna innan de börjar användas under tävlingar.

– För mig låter det orimligt att använda syrgas under tävling, då kan vi lika gärna sätta något på ryggen som ger oss fart, säger Grip till Radiosporten.

Radiosporten kunde på torsdagsmorgonen berätta om ett norskt brev med krav på förbud mot syrgasmasker. Det välkomnas nu av Sveriges skidkapten.

– Det låter väldigt bra och sunt. För mig känns det helt bortom sportens etik och moral att man ska kunna använda sig av de här syrgasmaskerna, säger Grip.

Norges riksidrottsstyrelse har beslutat att skicka en formell skrivelse till Internationella olympiska kommittén (IOK) och antidopningsbyrån Wada med kravet att införa ett förbud.

Syrgasutrustning är i nuläget tillåtet att använda. Många fruktar att det också inom en nära framtid ska börja användas i tävlingssammanhang. Hittills har syrgasmasker framför allt använts på träning av finska toppskidåkare.

– Jag ser inte superpositivt på att de använder det i träningen. Jag kan inte se syftet med det heller, säger Grip om det finska skidlandslaget.

– Jag hoppas det blir ett förbud innan det aktualiseras i tävlingssammanhang. Om någon brukar detta i tävlingssammanhang skulle det bli oerhört tråkigt, säger Grip.

Även Svenska Olympiska Kommittén har vänt sig till Wada i hopp om ett förbud mot syrgasmaskerna. SOK:s ordförande Stefan Lindeberg säger till Radiosporten att det är positivt att Wada nu, efter dessa påtryckningar, tar upp frågan i den så kallade listgruppen.

Frågan där är alltså: ska syrgasutrustning jämställas med dopningssubstanser och kunna leda till långa avstängningstider?

Wadas hållning hittills har varit mer avvaktande. De har ansett att de internationella förbunden själva ska bedöma frågan om syrgasutrustning och eventuellt införa förbud idrott för idrott.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson stödjer även han kravet på ett förbud.

– Vi har påbörjat en diskussion, men det är bra att Norge kom före. Detta är en typ av fråga där vi behöver en internationell positionering, säger Björn Eriksson till Radiosporten.

Läs mer om Björn Erikssons tankar i frågan här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista