Emma Dahlström. Foto: TT
Emma Dahlström. Foto: TT

Experten: ”Svårt för Dahlström att försvara titeln”

4:31 min

Den här helgen avgörs X-Games, även kallat "extremsportarnas eget OS", i Aspen Colorado. Flera svenska åkare som tillhör världseliten finns på plats och har chansen på bra placeringar. Ett av de största svenskhoppen är freeskiåkaren Emma Dahlström som förra året blev X-Gamesmästare i slopestyle och var en av Radiosportens Jerringpriskandidater.

– Hennes stora styrka är att hon är väldigt ståsäker i alla åk som hon gör och hon är väldigt duktig i de små detaljerna på rails, säger Radiosportens expert Jim Johansson Wolf.

Men han tror att hon kommer få det svårt att försvara sin X-Gamestitel från förra året.

– Jag tror absolut att Emma kommer hamna på en pallplats, men nu är det så att nya stjärnskottet Kelly Sildaru har fått tillträde till X-Games och det har vi väntat på länge. Så jag tror faktiskt att hon kan bli svår att slå på fingrarna när det gäller guldet. Men jag hoppas på en pallplats.

Estländska Kelly Sildaru fyller 14 år i februari och hon är den yngsta skidåkaren någonsin att delta i ett vinterevent av X-Games.

På herrsidan däremot tror expert Jim Johansson Wolf att vi kommer få se svenskt överst på pallen.

– Om Henrik Harlaut ställer ner sitt åk då tror jag vi förväntar oss ett guld, inga tvivel. Han har just släppt en filmning från sin träning på försäsongen och han är i hysteriskt bra form.

Freeskiåkaren Henrik Harlaut vann Big Air både 2013 och 2014 och tog även silver i slopestyle 2013. I förra årets slopestylefinal råkade han ut för en otäck krasch.

Höga förväntningar finns även på snowboardåkaren Sven Thorgren som förra året blev förste svenske snowboardåkare att ta brons i slopestyle.

– En pallplats där är absolut inte omöjlig. Och han är ju en sån som kan överraska genom att slå stort och dra fram ett ess ur rockärmen, säger Jim Johansson Wolf.

Efter tre års uppehåll gör skicross comeback på X-Gamesprogrammet. Och våra svenska stjärnor Anna Holmlund, Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg finns på plats för första gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista