Infantino och Salman. Foto: TT
Infantino och Salman. Foto: TT

Inför Fifa-valet: "De två är favoriter"

7:35 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson pekar ut vilka kandidater som har störst stöd inför Fifas presidentval om en månad.

Den 26 februari ska det Internationella Fotbollförbundet Fifa välja en ny president på en extrainsatt kongress.

De fem kandidaterna, Jerome Champagne (Frankrike), Sheikh Salman (Bahrain), Prins Ali Bin Hussein (Jordanien), Tokyo Sexwale (Sydafrika) och Gianni Infantino (Schweiz) har en månad av intensivt kampanjande framför sig. 

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson pekar särskilt ut två av dem som favoriter att väljas i slutet av nästa månad.

– Det ser ut som att det kommer att stå mellan Gianni Infantino och Shaik Salman. Den sistnämnde är ordförande i den asiatiska federationen och har starkt stöd där samt även i Afrika, vilket är drygt hälften av alla röster bara i de två stora kontinenterna, säger Henriksson.

– Infantino har kommit in sent i kampanjen, han är ju helt och hållet en ersättare för avstängde Platini, men har redan säkrat stöd i Sydamerika samt förstås Europa.

 Vet man vilken kandidat Sverige kommer att rösta på?

– Karl-Erik Nilsson har redan sagt till Radiosporten att Sverige kommer att rösta på Infantino, ett beslut som är väl förankrat också inom UEFA.

Vad kommer att hända inför valet den 26 februari?

– Eftersom det handlar om Fifa ska man väl vara öppen för att vad som helst kan hända. Men jag blir oerhört förvånad om samtliga fem kandidater håller ut till dagen för omröstningen. Ingen vill sitta i kongresslokalen och bara få ett fåtal röster. Då är det smartare ur ett maktperspektiv att hoppa av i tid och kanske liera sig med en annan kandidat, om inte annat i utbyte mot de röster man själv hade tillskansat sig. En hel del maktspel bakom kulisserna att vänta, säger Richard Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista