Johan Jakobsson
Johan Jakobsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-kvalklara Sverige föll – åtta i EM

Sverige föll i den avslutande placeringsmatchen i handbolls-EM mot värdnationen Polen. Efter 26-24 i Wroclaw så slutade det OS-kvalklara svenska laget åtta i EM.

Lagen följdes åt i den andra halvleken, men efter en svensk stolpträff av Lukas Nilsson hade Polen chansen roffa åt sig en tvåmålsledning med runt fem minuter kvar av matchen.

Men en straffmiss gav Sverige chansen att gå upp i 25-25. Man fick då chansen att kvittera på straff, men Lukas Nilsson, som fått sitt internationella genombrott under mästerskapet, träffade målramen.

Därefter kunde den polske storskytten Karol Bielecki sätta vad som skulle bli slutresultatet 26-24.

Med drygt en halvminut kvar tog Sverige efter en timeout in en extra utespelare, men ett stressat anfall avslutades med ett misslyckat skott – och Polen kunde vinna och ta sjundeplatsen. Sverige slutar därmed åtta i mästerskapet.

Den placeringen spelar mindre roll eftersom det efter en dramatisk mellanrunda stod klart att svenskarna kommer att spela OS-kval 8-10 april.

– Surt att förlora såklart men vi lyckades med det som vi kom hit för. Vi har ett nytt lag med många nya spelare, men vi fick OS-platsen. Framtiden ser ljus ut, nu får vi se vilka som vi får i kvalet, säger den svenske mittsexan Andreas Nilsson till TV3.

Svenska handbollsförbundet har klargjort de olika scenarierna för vilka motståndare som Sverige kan få i kvalet, beroende på vilka som vinner EM.

  • Om Norge vinner EM: Danmark, Kroatien och Bahrain.
  • Om Spanien vinner EM: Danmark, Slovenien och Iran.
  • Om Tyskland vinner EM: Spanien, Slovenien och Iran.
  • Om Kroatien vinner EM: Spanien, Slovenien, Iran.

Det två främsta ur gruppen tar sig till OS i Rio de Janeiro i augusti.


MATCHFAKTA

Polen-Sverige 26-24 (12-12)  

Polen: Przemyslaw Krajewski 5, Bartosz Grabarczyk 5, Karol Bielecki 4, Robert Orzechowski 2, Kamil Syprzak 2, Maciej Gebala 2, Adam Wisniewski, Michal Jurecki, Piotr Maslowski, Michal Daszek, Jakub Lucak, Piotr Chrapkowski.

Sverige: Lukas Nilsson 5, Philip Stenmalm 4, Viktor Östlund 3, Andreas Nilsson 3, Markus Olsson 2, Johan Jakobsson 2, Fredrik Petersen 2, Jesper Nielsen 2, Mattias Zachrisson.

Publik: 6 500.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista