Arkivbild. Björn Hansen. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
Arkivbild. Björn Hansen. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Björn Hansen VM trea i matchracing

Björn Hansen slutade trea i världscupfinalen i matchracesegling i Malaysia. En tredjeplats som innebär dessutom innebär en total tredjeplats i 2015 års VM-serie. VM-serien vanns av Britten Ian Williams som besegrade Björn Hansen i semifinalen.

Det var så jämnt i toppen av VM-serien att när avslutningstävlingens semifinaler inleddes kunde tre av de fyra kvarvarande besättningarna bli sammanlagd världsmästare.

Ian Williams besegrade Björn Hansen med 3 - 0 i semifinalen och mötte sedan Taylor Canfield från Amerikanska Jungfruöarna i en final som var direkt avgörande både för tävlingen och hela VM serien.

En final som Williams vann i tre raka matcher, samtidigt som Björn Hansen vann tredjeprismatchen med 2-0 mot Eric Monin från Schweiz.

2015 var den sista säsongen som Matchracing-VM avgjordes i enskrovsbåtar.

När VM serien för 2016 startar i Australien i början av mars seglas den i 32 fots katamaraner. Den kommande VM säsongen är en kort serie med fem deltävlingar där finalen seglas i Marstrand i början av juli.

Anledningen till att den kommande säsongen är så kort är att man vill vända säsongen så att finalen fortsättningsvis alltid seglas i Marstrand.

Det nya konceptet med flerskrovsbåtar är ett närmande till Americas cupformatet, och öppnar dörren till matchracing för andra besättningar än de som tidigare seglat matchracing.

Samtidigt skapar det sannolikt problem för en del av besättningarna i årets VM serie som är skickliga matchraceseglare men helt saknar erfarenhet av segling i flerskrovsbåtar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista