Jonna Sundling kommer från Tvärålund utanför Umeå. Foto: Anders Wiklund/TT
Jonna Sundling, arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Sundling och Westberg sprintmästare

Jonna Sundling: ”Trodde inte att det skulle gå så bra”
0:45 min

Jonna Sundling, IFK Umeå, och Karl-Johan Westberg, Borås, tog guld då sprinttävlingarna i fristil i skid-SM avgjordes i Piteå.

Sundling dominerade stort från kval till finalmål, medan Westberg dök upp i sista finalsekunden och vann med en pjäxtå.

Sundling dominerade damtävlingen redan från tidskvalet, som hon vann med två sekunder. Och i semifinalen såg hon och Evelina Settlin till att skiddrottningen Charlotte Kalla oväntat slogs ut.

I finalen kom Sundling lite efter i starten, men tog ändå en klar seger före överraskningen Maria Nordström, Ulricehamn, och Linn Sömskar, IFK Umeå.

– Jag trodde inte att det skulle gå så bra, men de började att jag vann prologen och då kändes det bra och då hade jag lite förhoppningar att jag skulle ta mig till final, säger Jonna Sundling till P4 Norrbotten.

Herrfinalen såg ut att bli en affär mellan IFK Umeås Johan Edin och Teodor Peterson. Men på upploppsrakan dök Westberg upp och vann till slut med en decimeters marginal till tvåan Johan Edin, IFK Mora. Peterson kroknade som femma och bronset gick till Carl Quicklund, Östersund.

– En sjukt härlig dag, sade Westberg, som aldrig stått på en SM-pall förut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".