Svenska slalomstjärnan Frida Hansdotter. Foto: Pontus Lundahl/TT
Svenska slalomstjärnan Frida Hansdotter. Foto: Pontus Lundahl/TT

Få slalomtävlingar för alpindamerna: ”Väldigt konstig vinter”

4:37 min

Den alpina världscupcirkusen brottas med väderproblem. I dag blev både damernas slalom i Maribor och herrarnas storslalom i Garmisch-Partenkirchen inställda.

Herrtävlingen kom aldrig igång medan damernas avbröts efter 25 åkare eftersom underlaget helt enkelt inte höll.

– Man tog rätt beslut, säger Frida Hansdotter, som låg femma av de åkare som fick chansen att åka.

Slalomsäsongen för damerna har varit ett virrvarr av inställda och flyttade tävlingar. Och ytterst är det de alpina slalomdamerna som blir lidande av en kalender som redan från början gjorde februari till en månad med nästan enbart farttävlingar.

Ingen vanlig slalomtävling finns då på programmet, bara parallellen i Stockholm den 23 februari där bara de 16 bästa får delta. I en normal världscupslalom står 70 åkare på start.

Före världscupfinalen i St Moritz återstår nu bara en enda normal slalom i Jasna den 6 mars. Det innebär att det efter dagens inställda slalom i Maribor är 51 dagar (drygt sju veckor) mellan tävlingarna i Flachau och Jasna. Eller, om man så vill, bara en enda slalom under nioveckorsperioden från Flachau till Lenzerheide.

– Den här vintern är ju lite speciell och jag tror inte det kommer att se ut så här framöver. Men det är en väldigt konstig vinter, säger Frida Hansdotter.

Radiosportens expert Torgny Svensson har en tanke kring hur världscupprogrammet är utformat.

– Kan det vara så att man vill tvinga åkarna att köra flera discipliner, alltså både teknik och fart, undrar Torgny. 

En titt i världscupstatistiken säger att 117 åkare tagit poäng i någon världscuptävling i vinter. Men, det finns ingen som åker och tar poäng i alla discipliner. Ingen åkaren som ligger topp 30 i slalom har tagit poäng i störtlopp eller super G. Och av dom som åker super G och störtlopp finns ingen som tagit slalompoäng. Eller, jo, ett undantag finns. Det är skadade Mikaela Shiffrin, som ställt upp i en super G, där amerikanskan slutade på 15:e plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista