Förbundskapten Erik Hamrén. Foto: Maja Suslin / TT.
Förbundskapten Erik Hamrén. Foto: Maja Suslin / TT.

Hamrén: Tog beslutet i höstas

4:34 min

Erik Hamrén slutar som förbundskapten efter sommarens EM-slutspel. I dag berättade han varför.

Erik Hamrén berättade att han egentligen tagit beslutet om att sluta efter EM-slutspelet redan i höstas inför play off-matcherna mot Danmark.

– Det är ett beslut som mognat fram under fjolåret, sa Hamrén på måndagens presskonferens. 
 
– Jag har i mitt tycke haft svensk fotbolls allra finaste och bästa jobb. Men det känns rätt att sluta, det är dags för mig att göra något annat. 

Under landslagets januariturné meddelade han sin arbetsgivare Svenska Fotbollförbundet att han slutar efter EM. I dag den 1 februari blev det allmänt känt.

– Jag berättar detta i dag för att slippa spekulationer, för att slippa frågor under EM-förberedelserna och ge förbundet tid att hitta en ersättare, sa Hamrén. 

Hamrén berättar att han pratat med lagkapten Zlatan Ibrahimovic om sitt beslut.

– Men vårt samtal stannar mellan oss, sa Hamrén.

Erik Hamrén fick frågan vad han ska göra efter sommarens EM-slutspel.

– Vi får se. Det är sällan man får söka jobb som fotbollstränare, det beror på vad som dyker upp. Jag är fortfarande sugen på fotboll, men kan också ta en paus.

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har fått uppdraget att rekrytera Erik Hamréns efterträdare. Sjöstrand har inte pratat med någon kandidat ännu men enligt honom är rekryteringsprocessen i gång.

När en efterträdare kan vara klar ville Sjöstrand inte svara på. Han ville heller inte kommentera om det skulle kunna bli en utländsk tränare som tar över herrlandslaget i fotboll.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista