Peter Reinebo presenterar uttagna till Sotji-OS 2014. Foto: Anders Wiklund/TT
Peter Reinebo, SOK. Foto: Anders Wiklund/TT

Zikaepidemin tvingar SOK att agera

Med sex månader kvar till OS i Rio de Janeiro klassar WHO zikaepidemin i Brasilien som ett nödläge.

Då överväger Sveriges olympiska kommitté ändringar i uppladdningen.

– Det är uppenbart en allvarlig situation, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Flera svenska idrottare har planerat resor till Rio de Janeiro de närmaste månaderna. Närmast på programmet står en världscuptävling i simhopp som också fungerar som OS-kval.

Världshälsoorganisationen WHO klassar nu spridningen av zikaviruset som ett nödläge för den internationella folkhälsan och frågan är om Sveriges olympiska kommitté kommer att förorda ändringar i uppläggen.

SOK inväntar kompletterande rekommendationer från Internationella olympiska kommittén IOK och följer noggrant informationen från svenska smittskyddsmyndigheter.

– Vi vill ha fakta på bordet så att vi inte medverkar till vilseledande ryktesspridning, säger Peter Reinebo.

Sedan i fredags rekommenderar SOK gravida kvinnor att inte åka till Brasilien. De närmaste dagarna diskuterar organisationen om rekommendationen ska utvidgas.

– Fram till nu har det sagts att det är relativt få i den övriga befolkningen som drabbas och att det handlar om lindrigare influensaliknande symptom. Men det är möjligt att det kommer att ändras, säger Reinebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".